Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Εκοιμήθη η "κυρά των Μαρασίων"


Απεβίωσε την 19/6/11 η τελευταία Ελληνίδα του είδους της , η κυρά των Μαρασίων (Βασιλική Λαμπίδου). Μαζί με την κυρά της Ρώ, ήταν από τις ελάχιστες περιπτώσεις ανθρώπων που τιμούσαν κυριολεκτικά καθημερινώς την ελληνική σημαία κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Το σπίτι της απείχε ελάχιστα μέτρα από την ελληνοτουρκική μεθόριο και αυτό την παρακίνησε (από εφηβική ηλικία- ούσα πρόσφυγας από την Ανατ. Θράκη) να διατυμπανίζει την ελληνικότητα των εδαφών με την καθημερινή ανάρτηση της ελληνικής σημαίας.

Η κυρά των Μαρασίων, 105 και πλέον έτη φύλαγε "Θερμοπύλες"...
Λίγα μέτρα χώριζαν το φτωχόσπιτο της από τα συρματοπλέγματα των συνόρων. Από την πολυθρόνα της η υπερήλικη γυναίκα κοίταζε με ανυπομονησία προς το παράθυρο. Το σώμα της ήταν 105 χρόνων, στη δύση της ζωής, αλλά το βλέμμα της έβγαζε σπίθες. Σαν 20χρονο κορίτσι. Ήταν πρωί και περίμενε τα "παιδιά" της, τους φαντάρους, που "φυλάνε Θερμοπύλες", να έρθουν να τη βοηθήσουν για να υψώσει την ελληνική σημαία στο φυλάκιο των Μαρασίων. Στο Δήμο Τριγώνου, στο βόρειο Έβρο. Ήταν το καθήκον της, η δουλειά της. Αυτό που έκανε εδώ και 50 χρόνια. Της άρεσε να τη βλέπουν οι Τούρκοι στρατιώτες της άλλης πλευράς. "
Πάντα είχε παρέα μέσα στο σπίτι της. Ακόμη και ο Διοικητής της Μονάδας έπινε μαζί της το καφεδάκι του. Το 2007 η Ακαδημία Αθηνών τη βράβευσε για την πολυετή προσφορά της στα στρατευμένα νιάτα......