Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Το πρώτο δίκτυο "Business Angels" στην Ελλάδα
Ενα δίκτυο «αγγέλων» που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και θα βοηθήσουν τους νέους να δημιουργήσουν καινοτόμες επιχειρήσεις ανοίγουν τα «φτερά» τους στην ελληνική αγορά.

Δεν πρόκειται για κάποια μεταφυσική σέκτα, αλλά για τον θεσμό των «Επιχειρηματικών Αγγέλων», ο οποίος μετρά επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων σε ολόκληρο τον κόσμο και πλέον έφθασε και στη χώρα μας.
 Όπως αναφέρει αναλυτικό δημοσίευμα του "Βήματος", στο πλαίσιο της Επιχειρηματικής Εβδομάδας (Entrepreneur Week) που ολοκληρώθηκε χθες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με τη συμμετοχή νέων επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο - μεταξύ άλλων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία - η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων (Hellenic Start up Association) με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων ίδρυσε το δίκτυο «Hellenic Angels» το οποίο φιλοδοξεί να στηρίξει την καινοτομία και να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από απόλυτη εσωστρέφεια και έλλειψη ευκαιριών.
Τι ακριβώς, όμως, είναι οι «επιχειρηματικοί άγγελοι»; Πρόκειται για ιδιώτες επενδυτές που διαθέτουν ίδια κεφάλαια σε μικρές start up επιχειρήσεις κατά το χρονικό σημείο της ίδρυσής τους, προσφέροντάς τους έτσι την ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά. 
Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στους «αγγέλους» και σε πιο «παραδοσιακούς» χρηματοδότες (τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια κ.λπ.) είναι ότι οι πρώτοι ζητούν λιγότερες εγγυήσεις για να παράσχουν αρχικό κεφάλαιο το οποίο συνήθως δεν ξεπερνά μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ταυτόχρονα, καθ' ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι «επιχειρηματικοί άγγελοι» είναι και οι ίδιοι έμπειροι επιχειρηματίες, συνήθως παρέχουν - εκτός από χρηματικό κεφάλαιο - συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία στα νέα ταλέντα που επιλέγουν να βοηθήσουν. Σε αντάλλαγμα για την επένδυσή τους λαμβάνουν μετοχές της νεοσυσταθείσας εταιρίας και ουκ ολίγες φορές καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά στο διοικητικό της συμβούλιο.
«Στην Ευρώπη του σήμερα είναι πολλοί οι ευκατάστατοι πολίτες που έχουν αλλάξει κατεύθυνση στις επενδύσεις τους. Παλαιότερα επένδυαν μόνο σε ακίνητα, τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα κρατών, χρυσό και πετρέλαιο. Σήμερα έχουν ανακαλύψει έναν νέο κόσμο στο επιχειρηματικό οικοσύστημα: τα δίκτυα αγγέλων», τόνισε ο Πορτογάλος κ. Πάουλο Αντρές, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων, κατά την ομιλία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. 
«Λόγω της έλλειψης κρατικών χορηγήσεων και καθώς ο τραπεζικός δανεισμός γίνεται ολοένα δυσκολότερος, πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την αύξηση των δικτύων επιχειρηματικών αγγέλων. Οι "άγγελοι" μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην χρηματοδότηση της καινοτομίας και στη δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα, άλλωστε, με τον κ. Δημήτρη Τσίγκο, πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων, «κεντρική ιδέα ενός δικτύου επιχειρηματικών αγγέλων είναι η οργάνωση της ιδιωτικής χρηματοδότησης προς τις νέες προσπάθειες. Συγκεκριμένα, προσφέρει μια δομημένη διαδικασία μέσα από την οποία ήδη επιτυχημένοι επιχειρηματίες μπορούν να προσφέρουν σε νέες επιχειρήσεις όχι μόνο οικονομική ενίσχυση αλλά και στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα την εμπειρία και το δίκτυο επαφών τους».