Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

«Σβήνει» ο τραπεζικός πανικός: Μηδενίζονται οι εκροές καταθέσεων

Μεγάλη ανάσα πήραν χθες οι τράπεζες μετά από πολλές εβδομάδες εντονότατων πιέσεων στο κρίσιμο μέτωπο των καταθέσεων.Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, χθες στα καταστήματα των τραπεζών επικράτησε -μετά καιρό- ηρεμία. Οι εκροές καταθέσεων πρακτικά μηδενίστηκαν, ενώ ακυρώθηκαν εντολές αναλήψεων (για ποσά άνω των 10.000 ευρώ οι καταθέτες για λόγους ασφαλείας πρέπει να ειδοποιήσουν την τράπεζα ορισμένες μέρες πριν από την ανάληψη). Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, είναι μέρος της ρευστότητας που αποχώρησε από τις τράπεζες να επιστρέψει.

«Έφυγαν» 3-4 δισ. λίγο πριν τις εκλογές
Τις προηγούμενες εβδομάδες καθημερινά καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ αποχωρούσαν από το τραπεζικό σύστημα υπό το φάσμα της αβεβαιότητας και του κινδύνου από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης να δημιουργούσε νέες αναταράξεις.
Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου περί τα 3 - 4 δισ. ευρώ καταθέσεις αποχώρησαν από το σύστημα το μεγαλύτερο μέρος των οποίων «έφυγε» την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις τον περασμένο Μάιο, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος και της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης περισσότερα από 7 δισ. ευρώ «σηκώθηκαν» λόγω της ανασφάλειας και της διάχυτης αβεβαιότητας για τη έκβαση της κρίσης.
Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, οι εκροές καταθέσεων από τις αρχές Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουνίου προσέγγισαν τα 12 δισ. ευρώ. Από αυτά ένα μέρος μετακινήθηκε στο εξωτερικό, ένα μεγάλο μέρος ήταν αναλήψεις σε μετρητά, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια μετακινήθηκαν σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομόλογα ξένων κρατών.

«20 δισ. ευρώ σε θυρίδες, στρώματα και… αποθήκες» εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) περί τα 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σήμερα σε θυρίδες, στρώματα και... αποθήκες που αντιστοιχούν στο ήμισυ των συνολικών χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας (σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 40 δισ. ευρώ).
Αν η ανησυχία εκτονωθεί και η νέα κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους εταίρους, προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τότε η οικονομία μπορεί να ανακάμψει, δεδομένης της άνευ προηγουμένου βύθισης των τελευταίων 18 μηνών.
Αν η βελτίωση του κλίματος που δημιουργεί ο διαφαινόμενος σχηματισμός κυβέρνησης συνοδευτεί και με κάποιες θετικές ειδήσεις από τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, στις 28 Ιουνίου, τότε οι συνθήκες για την οικονομία μπορεί να αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο. ​​

Πηγή: Καθημερινή