Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012

Σταδιακή λειτουργία του Μουσείου Ηράκλειου


Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα ξεκινήσει να λειτουργεί σταδιακά εντός του καλοκαιριού, παράλληλα με την περιοδική έκθεσή του, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνάντησή της χθες το απόγευμα στην Περιφέρεια Κρήτης με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη.

Παράλληλα, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στην αλλαγή του πολιτιστικού τοπίου της Κρήτης, με τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Από τη συνάντηση προέκυψε ότι εντός του Ιουνίου θα γίνει η ένταξη στο ΕΣΠΑ της τελευταίας φάσης του Πολιτιστικού -Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, το οποίο σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Κουράκη, θα εγκαινιαστεί στα τέλη του 2013 με αρχές του 2014. Μετά τη συνάντηση, η κ. Μενδώνη, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος επισκέφτηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο.
Σε δηλώσεις της για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, η κ. Μενδώνη τόνισε: «Είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα παρά τα φοβερά προβλήματα που προέκυψαν με ενστάσεις και διαγωνισμούς. Το καλοκαίρι, το μουσείο σταδιακά θα παραδίδεται- όπως είχαμε πει». Ήταν ένας στόχος τιτάνιος, συμπλήρωσε, και εξήρε τη συμβολή του περιφερειάρχη, που επί θητείας του, ως αρμόδιος υφυπουργός, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της μελέτης.
Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε ότι είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) και στα Τομεακά των υπουργείων, έργα πολιτισμού και τουρισμού στην Κρήτη, με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά, πρόσθεσε, μαζί με την έκθεση Τσόκλη, Μουσείο Ηρακλείου, Πολιτιστικό Κέντρο, Μουσείο στα Χανιά, Ελεύθερνα στο Ρέθυμνο, μουσεία σε Μεσαρά και Άγιο Νικόλαο, δίνουν άλλη βάση ανάπτυξης του πολιτισμού στην Κρήτη. «Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια η Κρήτη θα αποτελέσει πρότυπο και στο πολιτισμό» τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.
Σε ό,τι αφορά το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης επεσήμανε: «Θα έχουμε τη χαρά, όπως εξελίσσεται τώρα το χρονοδιάγραμμα, το Σεπτέμβριο να παραδώσουμε κάποιους χώρους, παρουσία όλων των Ηρακλειωτών με εκδηλώσεις και εκθέσεις». Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι στο τέλος του 2013 με αρχές του 2014 «θα εγκαινιασθεί αυτή η μεγάλη υποδομή συνεδρίων και πολιτισμού για την Κρήτη».
Τέλος, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού ανέφερε ότι ενώ είχε προγραμματίσει να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης Τσόκλη στη Σπιναλόγκα, ειλημμένες υποχρεώσεις την αναγκάζουν να επιστρέψει στην Αθήνα.
Παράλληλα τόνισε: «Η Σπιναλόγκα είναι για το υπουργείο ένα μνημείο, που εδώ και καιρό είχε αποφασίσει να επενδύσει. Ήδη σε εξέλιξη είναι τα αναστηλωτικά έργα. Σε αυτό το χώρο μάς ζήτησε ο Τσόκλης να κάνει μια θεαματική εικαστική παρέμβαση. Συμμεριστήκαμε απολύτως την άποψή του, τον ενθουσιασμό του και σε πολύ στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, με τις εγκρίσεις του ΚΑΣ, αύριο η έκθεση αυτή θα εγκαινιαστεί και θα παραδοθεί στο κοινό. Λυπάμαι που δεν θα είμαι και ως φυσική παρουσία εκεί».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ