Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Αμπέμπε Μπικίλα: Ο ξυπόλυτος δρομέας

Ο αστικός μύθος υποστηρίζει ότι μπήκε στο αεροπλάνο για τη Ρώμη ελάχιστα πριν εκείνο απογειωθεί. Ο Αμπέμπε Μπικίλα που τότε υπηρετούσε στη στρατιωτική φρουρά του Αιθίοπα αυτοκράτορα Χάιλε Σελασιέ, δεν είχε επιλεγεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, ο Ουάμι Μπιράτου τραυματίστηκε (έσπασε το δάκτυλο του ποδιού του) καθώς κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο και έτσι κλήθηκε εσπευσμένα ο 18χρονος τότε Αμπέμπε.
Πάντοτε έτρεχε ξυπόλυτος. Στη Ρώμη όμως η χορηγός εταιρεία Adidas του ζήτησε να φορέσει παπούτσια. Την τελευταία στιγμή πριν από τον Μαραθώνιο, εκείνος αποφάσισε να μην το κάνει, επειδή δεν του ταίριαζαν καλά. Ετρεξε λοιπόν με τον δικό του τρόπο και κέρδισε. Θα γινόταν έτσι ο πρώτος αθλητής από την υποσαχάρια Αφρική που θα κατακτούσε Χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1964, θα επαναλάμβανε -αυτή τη φορά με παπούτσια -τον θρίαμβο του στο Τόκιο. Το 1968, ωστόσο, του έμελλε να πάθει ότι και εκείνος που αντικατέστησε το 1960, να σπάσει δηλαδή το μικρό δάκτυλο του ποδιού του. Ακόμα και έτσι όμως έτρεξε, αλλά δεν τα κατάφερε. Το 1969 έμεινε παράλυτος σε αυτοκινητιστικό και το 1973 απεβίωσε εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που προέκυψαν από το ατύχημα.
Για τις δύο τελευταίες ατυχίες της ζωής του συνήθιζε να λέει με σύνεση: Δεν στεναχωριέμαι. Ηταν θέλημα Θεού. 'Οπως πήρα το Χρυσό έτσι χτύπησα. Και με τα δύο οφείλω να ζω ευτυχισμένος...