Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012

Kung Fu: απλά γυμναστική ή ολόκληρος τρόπος ζωής;Ο δάσκαλος του Kung Fu Chen μας περιγράφει τον ιδανικό μαχητή ως κάτι θαυμάσιο και σχεδόν μαγικό. Που οφείλεται η μαγεία του; Άραγε μόνο στην τεχνική και τη δύναμη, μόνο στην ταχύτητα και την ορμή; Μόνο στην σωματική άσκηση και στα κιλά ιδρώτα που έχει χύσει ο ασκούμενος; Όχι, ευτυχώς όχι!
Το μεγαλείο του μαχητή που περιγράφει ο δάσκαλος Chen, οφείλεται σε κάτι που δεν έχει εξωτερική μορφή. Στον δρόμο του Kung Fu το λέμε Chen Jing, που σημαίνει αταραξία ή γαλήνη. Αν μπορείς να το κατακτήσεις, τίποτα γύρω σου δεν θα σε ενοχλεί. Αν μπορείς να συγκεντρώσεις το πνεύμα σου και να μελετήσεις την τέχνη σου, τότε θα ανακαλύψεις τα μυστικά της. Χωρίς τούτο η δύναμη γίνεται άκαμπτη, η ταχύτητα αναποτελεσματική και η ορμή άχρηστη - όπως άχρηστη είναι η ορμή του ταύρου που τρέχοντας αφηνιασμένος, χτυπά πάνω στο πανί του ταυρομάχου, για να διαπιστώσει ότι ο αντίπαλος δεν βρισκόταν από πίσω.
Η αταραξία μοιάζει με αυτό που λέμε πολλές φορές στη μάχη "καθαρό μυαλό". Όμως το "Chen Jing" είναι πολύ περισσότερα από αυτό, είναι κάτι περισσότερο από μια απλή νοητική διαδικασία. Έρχεται με εσωτερική άσκηση και πνευματική εμβάθυνση πάνω στην τέχνη σου και κυρίως πάνω στον εαυτό σου.
Βύθισε την ενέργεια σου χαμηλά, στη ρίζα της, και δεν θα λιμνάσει. Αν κατακτήσεις την ηρεμία του πνεύματος, θα απαλλαγείς από το άγχος και τότε τα χέρια, τα μάτια, το σώμα, το βήμα, η μέθοδος, θα γίνουν  ένα. Έτσι θα γίνεις κάτοχος της υψηλής τέχνης και θα φτάσεις στο μεγαλείο, που περιγράφει ο δάσκαλος Chen.
Όσο πλησιάζεις την γαλήνη και την αταραξία στη μάχη, τόσο διαπιστώνεις ότι κατακτάς κάτι πολύ πιο σημαντικό, την γαλήνη και την αταραξία στη ζωή σου. Γιατί τελικά το Chen Jing είναι το κλειδί για τον θησαυρό, είναι το ξίφος και η ασπίδα για να νικήσεις, όχι μόνο στην σύγκρουση με τον αντίπαλο, αλλά (και αυτό είναι το πιο σημαντικό), για να νικήσεις στην πιο δύσκολη συνάντηση, την συνάντηση με τον εαυτό σου.