Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

Αυστραλία: Εκδηλώσεις στη Μελβούρνη για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας Αυστραλίας-Ελλάδας για τη μετανάστευση

Η ιστορία της ελληνικής μεταπολεμικής μετανάστευσης θα αναβιώσει σε έκθεση που διοργανώνει το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βικτωρίας. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας Αυστραλίας-Ελλάδας, που διευκόλυνε τη μετανάστευση χιλιάδων Ελλήνων στην Αυστραλία, μέσω της Διακυβερνητικής Επιτροπής Μετανάστευσης εξ Ευρώπης (ΔΕΜΕ).
Για το σκοπό αυτό, όπως αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», ο πολιτειακός υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Νικόλαος Κότσιρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Βικτώριας θα διαθέσει 300.000 δολάρια για τη χρηματοδότηση της έκθεσης και των άλλων εκδηλώσεων. Βασικός πυλώνας των εκδηλώσεων θα είναι η έκθεση, με αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από το Μουσείο Μετανάστευσης Μελβούρνης και αντίστοιχους φορείς της Ελλάδας.
«Η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αυστραλίας άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της Αυστραλίας στους Έλληνες, που έψαχναν για ένα καλύτερο μέλλον για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους» τόνισε ο ομογενής υπουργός. «Από το 1952 μέχρι το 1968 έφθασαν στην Αυστραλία, μέσω της ΔΕΜΕ, 50.000 ομογενείς μας, εκ των οποίων 15.000 πέρασαν από το κέντρο υποδοχής μεταναστών Bonegilla. Σήμερα, στην Αυστραλία υπάρχει μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες της Διασποράς και η Μελβούρνη είναι η τρίτη μεγαλύτερη ‘ελληνική’ πόλη εκτός Ελλάδας» σημείωσε.
Μετανάστης της περιόδου αυτής και ο Νικόλαος Κότσιρας, ταυτίζεται απόλυτα με τις χιλιάδες των Ελλήνων που βρήκαν καταφύγιο στην Αυστραλία και νιώθει την ανάγκη να καταγραφεί και να προβληθεί η άγνωστη ιστορία όλων των Ελλήνων που ρίζωσαν, προόδευσαν και μεγαλούργησαν στην Αυστραλία.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ελληνικού Μουσείου Ιωάννης Τατούλης δηλώνει, ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα γίνουν πανηγυρικά τον προσεχή Νοέμβριο, θα συμμετάσχουν η κορυφαία ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, 15 Έλληνες της Μελβούρνης, οι οποίοι μετανάστευσαν στην Αυστραλία σε παιδική ηλικία, θα κληθούν να καταθέσουν τις εμπειρίες τους από τη μετανάστευση σε μία άγνωστη χώρα. Στις εκδηλώσεις θα λάβουν μέρος και ντόπιοι καλλιτέχνες- ζωγράφοι, μουσικοί, λογοτέχνες κ.ά.- ώστε να «συνδυαστεί αρμονικά το ελλαδικό με το ντόπιο στοιχείο» όπως σημειώνει ο κ. Τατούλης.
Μετά την εξάμηνη παρουσίαση στην Αυστραλία, η έκθεση προγραμματίζεται να μεταφερθεί στην Αθήνα, όπου θα στεγαστεί στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.