Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

Τα πιο ακριβά μέρη στον κόσμο για να ζήσεις το 2012

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Mercer Consulting, το κόστος ζωής στην Βόρεια Αμερική, την Ασία και στις πόλεις της Αφρικής έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, παρά την παγκόσμια επιβράδυνση.Η μελέτη εξέτασε 214 πόλεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας την Νέα Υόρκη ως σημείο αναφοράς. Οι κατατάξεις βασίζονται στο κόστος περισσότερων από 200 ειδών σε κάθε μέρος συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, των μεταφορών, των τροφίμων, της ένδυσης και διασκέδασης.
Έτσι, οι πόλεις που είναι οι πιο ακριβές για να ζούμε είναι οι παρακάτω:

1. Τόκιο, Ιαπωνία
Το Τόκιο είναι το πιο ακριβό μέρος για τους απόδημους για να ζήσουν στον κόσμο και είναι μία από τις τρεις ιαπωνικές πόλεις που χαρακτηρίζουν την top 10 λίστα του τρέχοντος έτους.
Η πόλη έχει ανέβει από τη δεύτερη θέση πέρυσι και έχει ταξινομηθεί είτε πρώτη είτε δεύτερη τα τελευταία πέντε χρόνια. Ενώ το κόστος της ενοικίασης στην πιο ακριβή πόλη της Ασίας έχει παραμείνει σχετικά το ίδιο, το κόστος των άλλων αγαθών, όπως ένα φλιτζάνι καφέ, τα καύσιμα και ένα fast-food γεύμα έχει αυξηθεί κατά το παρελθόν έτος. Συγκριτικά, το Τόκιο είναι περίπου το ένα τρίτο πιο ακριβό από ό, τι το Καράτσι, η οποία είναι η λιγότερο ακριβή πόλη για τους ομογενείς μεταξύ των 214 πόλεων που ρωτήθηκαν από τον Mercer.
Ως σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Ιαπωνίας, το Τόκιο είναι η πιο επιθυμητή θέση για ομογενείς για να ζήσουν, όμως η αγορά ακινήτων της πόλης αναμένεται να πληγεί από τη συρρίκνωση της ζήτησης από ομογενείς το 2012 λόγω της εταιρικής μείωση του κόστους σύμφωνα με την Knight Frank .

Μηνιαία ενοικίαση, Πολυτέλεια 2 Δωμάτιο: $ 4.848
Φλιτζάνι καφέ: 8,29 δολάρια
Ένα γαλόνι βενζίνης: 7,34 δολάρια
Καθημερινή εφημερίδα International: 6,38 δολάρια
Fast-Food γεύματος: 8,29 δολάρια

2. Λουάντα, Αγκόλα
Η Λουάντα, η πρωτεύουσα της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής, έχει πέσει στη δεύτερη θέση φέτος από την πρώτη θέση που κατείχε από το 2010. Η έκρηξη του πετρελαίου έχει βοηθήσει την Αγκόλα να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην υποσαχάρια Αφρική, μετά τη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία. Οι πωλήσεις του αργού πετρελαίου αντιπροσωπεύουν πάνω από το 95 τοις εκατό των εσόδων από τις εξαγωγές της, και η κυβέρνηση αναμένει αύξηση του ΑΕΠ από 12,8 τοις εκατό το 2012
Η πιο δαπανηρή δαπάνη στη Λουάντα είναι ενοικίαση ακινήτων.Παρά το μέσο μηνιαίο κόστος της ενοικίασης ενός πολυτελούς διαμέρισματος δύο υπνοδωματίων που είναι 500 δολάρια σε σύγκριση με πέρυσι, παραμένει υψηλό στα $ 6.500.Ο Πληθωρισμός των καταναλωτών στην Αγκόλα ήταν πάνω από 11 τοις εκατό από έτος σε έτος τον μήνα Μάρτιο.
Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης άμεσων ξένων επενδύσεων στην υποσαχάρια Αφρική, με εισροές από σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).Οι κυρίως ξένοι επενδυτές της περιλαμβάνουν την Κίνα, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ και οι ομογενείς από τις χώρες αυτές αποστέλλονται για την επίβλεψη των τοπικών επιχειρήσεων στη Λουάντα.

Μηνιαία ενοικίαση, Πολυτέλεια 2 Δωμάτιο: $ 6.500
Φλιτζάνι καφέ: 3,90 δολάρια
Ένα γαλόνι βενζίνης: 2,38 δολάρια
Καθημερινή εφημερίδα International: 5,46 δολάρια
Fast-Food γεύματος: $ 19,94 *

* Αντικαταστάθηκε από το κλαμπ σάντουιτς και σόδα σε απουσία συγκρίσιμων φαστ-φουντ.

3. Οσάκα της Ιαπωνίας
Η Οσάκα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας, έχει μετακινηθεί προς τα επάνω τρία σημεία φέτος από την έκτη θέση το 2011 και το 2010.
Γνωστό ως ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο για την Ιαπωνία, περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται μέσα στην πόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με το ιαπωνικό Γραφείο Στατιστικής. Η πόλη έχει υψηλές τιμές ενοικίασης λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού, ένα περιορισμένο ποσό της διαμονής και υψηλή ζήτηση από τους απόδημους. Με σχετικά ισχυρό γιεν έχει αυξηθείι επίσης το κόστος ζωής για τους ομογενείς. Το κόστος για την αγορά αγαθών καθημερινής χρήσης, όπως ένα φλιτζάνι καφέ, τα καύσιμα, μια διεθνή εφημερίδα και fast food έχουν όλα αυξηθεί από πέρυσι.
Η Οσάκα είναι επίσης ένα βασικός βιομηχανικός κόμβος και η βάση για σχεδόν 44.000 παραγωγούς, η οποία δημιουργεί πρόσθετη πίεση στους πόρους. Ωστόσο, ένα ισχυρό γιεν και η γήρανση του εργατικού δυναμικού έχουν χτυπήσει το άλλοτε πανίσχυρο βιομηχανικό κέντρο κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η πόλη έχει δει μια πτώση της παραγωγής με τρεις επιχειρήσεις να κλείνουν κάθε μέρα από το έτος αιχμής της το 1983.

Μηνιαία ενοικίαση, Πολυτέλεια 2 Δωμάτιο: $ 3.062
Φλιτζάνι καφέ: 7,02 δολάρια
Ένα γαλόνι βενζίνης: 6,85 δολάρια
Καθημερινή εφημερίδα International: 6,38 δολάρια
Fast-Food γεύματος: 8,29 δολάρια

4. Μόσχα, Ρωσία
Η Μόσχα είναι η πιο ακριβή πόλη στην Ευρώπη για τους απόδημους και καταλαμβάνει την τέταρτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2010.
Παρά τις εκτεταμένες ανησυχίες για τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, τη ρύπανση και την αυξανόμενη κυκλοφοριακή συμφόρηση,η θέση της Μόσχας ως κύρια πολιτική και επιχειρηματική πρωτεύουσα της Ρωσίας την κάνει τον κορυφαίο προορισμό για τους εργαζόμενους. Η πόλη προσελκύει περισσότερες επενδύσεις από ό, τι άλλες πόλεις της Ρωσίας και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία της χώρας. Καθημερινά θέματα, όπως διακοπές ρεύματος και η ασφάλεια έχει ανεβάσει το κόστος διαβίωσης για τους ξένους.
Το αυξανόμενο κόστος της ενοικίασης ακινήτων είναι η πιο σημαντική αύξηση του κόστους ζωής για το 2012, σύμφωνα με την Mercer, με ένα πολυτελές διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων ανεβαίνοντας τα 200 δολάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η ζήτηση για ακίνητα πολυτελείας στη Μόσχα είναι επίσης υψηλή, λόγω του αυξανόμενου πλούτου από το πετρέλαιο της χώρας και την έκρηξη των εμπορευμάτων.Η Μόσχα είναι η πατρίδα για τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes.

Μηνιαία ενοικίαση, Πολυτέλεια 2 Δωμάτιο: $ 4.200
Φλιτζάνι καφέ: 8,37 δολάρια
Ένα γαλόνι βενζίνης: 3,67 δολάρια
Καθημερινή εφημερίδα International: 9,78 δολάρια
Fast-Food γεύματος: 6,70 δολάρια


5. Γενεύη, Ελβετία
H Γενεύη κατατάσσεται ως το πέμπτο πιο ακριβό μέρος στον κόσμο για τα τελευταία τρία χρόνια από τον Mercer. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, μετά τη Ζυρίχη. Μαζί, οι δύο πόλεις αντιπροσωπεύουν το υψηλό κόστος ζωής στην Ελβετία.
Η Γενεύη είναι η πιο ακριβή μητροπολιτική περιοχή της χώρας, όπως και της Ζυρίχης, η ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έχει αυξήσει το κόστος ζωής για τους ομογενείς. Το μέσο μηνιαίο ενοίκιο για ένα πολυτελές διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στην πόλη έχει αυξηθεί κατά σχεδόν $ 300 από το προηγούμενο έτος σε περίπου 4.800 δολάρια.
Η Γενεύη είναι η βάση για 20 διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και ο Ερυθρός Σταυρός, κάνοντας την πόλο έλξης για τους ομογενείς. Πάνω από το 44 τοις εκατό του πληθυσμού της πόλης αποτελείται από ξένους. Το κοσμοπολίτικο κέντρο της έχει επίσης τα πιο ακριβά ιδιωτικά σχολεία του κόσμου και λέγεται ότι έχουν ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα, προσθέτοντας περαιτέρω στο υψηλό κόστος διαβίωσης για τις οικογένειες.

Μηνιαία ενοικίαση, Πολυτέλεια 2 Δωμάτιο: $ 4.818
Φλιτζάνι καφέ: 6,57 δολάρια
Ένα γαλόνι βενζίνης: 7,46 δολάρια
Καθημερινή εφημερίδα International: 4,38 δολάρια
Fast-Food γεύματος: $ 12,59

6. Ζυρίχη, Ελβετία
Η Ζυρίχη, η οποία αποτελείται από μια σειρά από τραπεζικούς κολοσσούς, όπως η UBS και η Credit Suisse, ανέβηκε μια θέση υψηλότερα φέτος από τις 7 το 2011 και 9 το 2010.
Η Ζυρίχη είναι μια ελκυστική τοποθεσία για τις διεθνείς επιχειρήσεις που επιθυμούν να επωφεληθούν από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της Ελβετίας.Οι Ομογενείς επίσης δίνουν βάση στην υψηλή ποιότητα της ζωής στην Ζυρίχη. Η πόλη κατέχει την τρίτη θέση στον κόσμο, όσον αφορά την εκπαίδευση, τη φορολογία, την ασφάλεια και ως κίνητρα για τους αγοραστές να αγοράσουν ακίνητα πολυτελείας, σύμφωνα με την Knight Frank.
Ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν πέσει στην κατάταξη, η δύναμη του τοπικού νομίσματος, το ελβετικό φράγκο, οδήγησε στην αύξηση του κόστους διαβίωσης στη Ζυρίχη. Ενώ ο Mercer κατατάσσει την Ζυρίχη ως την έκτη πιο ακριβή πόλη, το Economist Intelligence Unit (EIU) την κατατάσσεται ως νούμερο ένα στην. EIU έρευνα που καλύπτει 130 πόλεις και λαμβάνει υπόψη 160 προϊόντα και υπηρεσίες.

Μηνιαία ενοικίαση, Πολυτέλεια 2 Δωμάτιο: $ 3.614
Φλιτζάνι καφέ: 6,02 δολάρια
Ένα γαλόνι βενζίνης από: $ 7,38
Καθημερινή εφημερίδα International: 4,38 δολάρια
Fast-Food γεύματος: $ 12,59

7. Σιγκαπούρη
Η Σιγκαπούρη, όπως και στα άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ασίας, έχει δεχθεί μια μεγάλη εισροή των ομογενών, η οποία έχει αυξήσει το κόστος της στέγασης και τα άλλα έξοδα διαβίωσης.
Η πόλη έχει ανέβει πάρα πολύ στην λίστα με τις πόλεις της ,με αύξηση δύο σημείων φέτος από την όγδοη το 2011 και 11 χιλ. το 2010. Γνωστή για τις υψηλές τιμές των ενοικίων ακινήτων της και σε σύγκριση με το υπόλοιπο της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Σιγκαπούρη είναι επίσης ένα εξαιρετικά ακριβό μέρος για την αγορά αυτοκινήτου. Η άδεια για να αγοράσεις ένα νέο αυτοκίνητο μπορεί να κοστίσει οπουδήποτε μεταξύ $ 46.000 εως $ 67.000.
Ένα μεσαίο αυτοκίνητο subcompact Toyota Βίος κοστίζει 85.700 δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της άδειας, από περίπου 60.000 δολάρια στις αρχές του έτους, σύμφωνα με την αυτοκίνηση SGcarmart.com ιστοσελίδα.
Με δεδομένο το υψηλό κόστος ζωής στη Σιγκαπούρη, οι μισθοί των ομογενών είναι επίσης αντίστοιχα υψηλοί. Σύμφωνα με μια έρευνα από την HSBC περισσότερο από το ήμισυ των ομογενών στη Σιγκαπούρη κερδίσει περισσότερα από 200.000 δολάρια το 2011, καθιστώντας την χώρα με τις υψηλότερες αποδοχές expat στην Ασία.Οι Expats στη Σιγκαπούρη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο εισόδημα από τις χώρες προέλευσής τους για να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Περίπου το 82 τοις εκατό των ερωτηθέντων expats είπαν ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για διαμονή, ενώ το 65 τοις εκατό δήλωσαν ότι θα δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τα τρόφιμα το 2011 σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο της τάξης του 50 τοις εκατό.

Μηνιαία ενοικίαση, Πολυτέλεια 2 Δωμάτιο: $ 3.588
Φλιτζάνι καφέ: 5,18 δολάρια
Ένα γαλόνι βενζίνης: 6,55 δολάρια
Καθημερινή εφημερίδα International: 3,59 δολάρια
Fast-Food γεύματος: 5,66 δολάρια

8. Ντζαμένα,Τσαντ
Η Ντζαμένα, το κέντρο και η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας της κεντρικής Αφρικής του Τσαντ, έπεσε πέντε σημεία φέτος από την τρίτη θέση το 2011 και το 2010.
Ο βασικός λόγος πίσω από το υψηλό κόστος διαβίωσης στη Ντζαμένα είναι η δυσκολία στην εξεύρεση κατάλληλων και ασφαλών καταλυμάτων για τους απόδημους, κάνοντας τις λίγες διαθέσιμες θέσεις εξαιρετικά ακριβές. Οι εταιρείες πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη και την προσωπική ασφάλεια των εργαζομένων, ανεβάζοντας περαιτέρω το κόστος.
Η εισροή των ομογενών που εργάζονται στη βιομηχανία πετρελαίου του Τσαντ έχει αυξήσει το κόστος ζωής, με ένα fast-food γεύμα να κοστίζει τουλάχιστον $ 25. Οι Πετρελαιοπηγές του Τσαντ έχουν προσελκύσει μια σειρά από διεθνείς κολοσσούς της ενέργειας, όπως η Κίνα National Petroleum Corporation (CNPC), η Exxon Mobil, η Chevron και η κρατική Petronas της Μαλαισίας.Το Τσαντ είδε επενδύσεις άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2011 από κινεζικές εταιρείες που θέλουν να εκμεταλεθτούν τα ενεργειακά εργοστάσια της χώρας.

Μηνιαία ενοικίαση, Πολυτέλεια 2 Δωμάτιο: N / A
Φλιτζάνι καφέ: 3,32 δολάρια
Ένα γαλόνι βενζίνης: 6,55 δολάρια
Καθημερινή εφημερίδα International: 6,85 δολάρια
Fast-Food γεύματος: $ 25,18

9. Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ, η μόνη κινεζική πόλη που έπεσε στην top 10 λίστα και κατετάγη ένατη πιο ακριβό μέρος για να ζήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, από την όγδοη θέση στο 2010.
Μία από τις πιο σημαντικές αυξήσεις στο κόστος ζωής στο Χονγκ Κονγκ έχει να κάνει στην ενοικίαση ακινήτων. Το μέσο μηνιαίο ενοίκιο για ένα πολυτελές διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων πήδηξε περίπου 1.300 δολάρια από 5.800 δολάρια το 2011 σε σχεδόν 7.100 δολάρια φέτος. Ως μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου με την περιορισμένη προσφορά κατοικιών, οι μέσες τιμές των κατοικιών έχουν εκτοξευθεί πάνω από το 93 τοις εκατό μεταξύ 2006 και 2011 - καθιστώντας το Χονγκ Κονγκ δεύτερη πιο hot αγορά ακινήτων στον κόσμο, σύμφωνα με τους συμβούλους ακινήτων Knight Frank.
Η Φήμη του Χονγκ Κονγκ ως ένα σημαντικό παγκόσμιο οικονομικό κέντρο παραμένει ένας ισχυρόσ πόλος έλξης για τις διεθνείς επιχειρήσεις και τους ομογενείς, που με τη σειρά του ωθεί προς τα πάνω το κόστος ζωής. Το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων έχει αυξηθεί από πέρυσι με άλμα του πληθωρισμού σχεδόν 5 τοις εκατό τον Απρίλιο.

Μηνιαία ενοικίαση, Πολυτέλεια 2 Δωμάτιο: $ 7.092
Φλιτζάνι καφέ: 6,83 δολάρια
Ένα γαλόνι βενζίνης: 8,36 δολάρια
Καθημερινή εφημερίδα International: 3,61 δολάρια
Fast-Food γεύματος: 3,54 δολάρια

10. Ναγκόγια, Ιαπωνία
Το κόστος ζωής στην Ναγκόγια έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, η πόλη μπήκε πρώτη φορά στο top 10 το 2012 από 11η το 2011 και 19η το 2010.
Η Ναγκόγια είναι ο κόμβος κατασκευής αυτοκινήτων της Ιαπωνίας, καθώς και ένα σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων για μερικές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου όπως η Toyota, η Honda, η General Motors και η Volkswagen βρίσκονται εκεί.
Οι Expats είναι γενικά στην πόλη λόγω του μεγάλου βιομηχανικού κλάδου της. Η ζήτηση για στέγαση στην πυκνοκατοικημένη περιοχή, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ιαπωνία, έχει προκαλέσει την άνοδο του κόστους των κατοικιών.
Ακόμα, το κόστος της ενοικίασης ενός πολυτελούς διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων στην Ναγκόγια είναι περίπου το ήμισυ του κόστους της ενοικίασης στο Τόκιο. Αλλά η Ναγκόγια είναι τόσο ακριβή όσο Τόκιο, όταν πρόκειται για το κόστος ενός φλιτζανιού καφέ, τα καύσιμα ή fast-food γεύμα. Η ραγδαία αύξηση του γιεν έχει οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές σε γενικές γραμμές για τους ομογενείς που ζουν στην Ιαπωνία.

Μηνιαία ενοικίαση, Πολυτέλεια 2 Δωμάτιο: $ 2.551
Φλιτζάνι καφέ: 6,38 δολάρια
Ένα γαλόνι βενζίνης: 6,70 δολάρια
Καθημερινή εφημερίδα International: 6,38 δολάρια
Fast-Food γεύματος: 8,42 δολάρια