Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

Τρίκαλα: Κάτοικοι κι ένας μετεωρολόγος περιγράφουν την εικόνα καταστροφής στον ορεινό όγκο του νομού (video)

«Είμαι 82 ετών και τόσο νερό το βλέπω για πρώτη φορά στη ζωή μου». Με αυτά τα λόγια ο Κωνσταντίνος Μάστορας, με καταγωγή από το Παχτούρι Τρικάλων, περιγράφει στο ΑΜΠΕ την εικόνα, τα προηγούμενα 24ωρα, στο χωριό του, που όπως κι άλλες περιοχές του νομού «πνίγηκε» από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Ο 82χρονος, ο οποίος ζει μόνιμα στον 'Αγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος, επισκέφθηκε το χωριό προκειμένου να τακτοποιήσει διάφορες προσωπικές του δουλειές και με μεγάλη του έκπληξη βρέθηκε αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή κατάσταση. Όπως λέει, τού είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει πώς, μέσα σε λίγη μόλις ώρα, έπεσε τόσο νερό και «φούσκωσαν» τα ρέματα, φαινόμενο που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, ακόμη κι όταν έβρεχε για αρκετές ημέρες.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παχτουρίου Γιώργος Χονδρός κάνει λόγο στο ΑΜΠΕ για «βιβλική καταστροφή» λέγοντας χαρακτηριστικά πως σε λίγες μόλις ώρες έπεσε τόσο νερό όσο δεν έπεφτε για μέρες.
Ανάλογη είναι και η εικόνα που μεταφέρει στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Κουφογάζος. «Βρισκόμουν έξω μέχρι τις 4 το πρωί και τόσο νερό, σε ποσότητα, που έπεφτε με την έντονη βροχόπτωση, δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου» λέει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σε όλα αυτά υπάρχει και η επιστημονική εξήγηση. Ο μετεωρολόγος Θεοφάνης Τακούδης επισημαίνει στο ΑΜΠΕ πως ήταν τόσο μεγάλο το ύψος της βροχόπτωσης, ώστε σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν στην περιοχή Γαρδικίου-Πύρρας, για 24 ώρες το ύψος της βροχόπτωσης ανήλθε σε 398 χιλιοστά, όταν από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα στην πόλη της Λάρισας είναι στα 360 χιλιοστά! Όπως λέει, σίγουρα δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά μπορεί να συμβεί όταν έχουμε βαθύ χαμηλό και μεγάλη μεταφορά υγρής αέριας μάζας από το νότο.