Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012

Α. Παππάς-Γ. Ηλιόπουλος: Η «γενιά του 1992» δημιουργεί, βραβεύεται και τελικά μεταναστεύει

Γεννήθηκαν το 1992, μαζί με την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά. Και παρότι σήμερα, στα είκοσί τους χρόνια, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δυσκολότερες συνθήκες στην αγορά εργασίας των τελευταίων δύο δεκαετιών, είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του ευρωπαϊκού ιδεώδους και της παραμονής της χώρας μας στην Ε.Ε. και στο ευρώ.Για να το αποδείξουν και εμπράκτως, μάλιστα, οι φοιτητές Άγγελος Παππάς και Γιώργος Ηλιόπουλος πήραν μέρος στον διαγωνισμό «Η Γενιά του 1992» που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πριν από λίγες ημέρες βραβεύθηκαν στις Βρυξέλλες, παρουσία και του Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, για τη δημιουργικότητα που επέδειξαν, όταν τους ζητήθηκε να εκφράσουν τι σημαίνει γι΄ αυτούς η μεγάλη ανοικτή αγορά.
Και οι δύο χρησιμοποίησαν ως μέσο έκφρασης τη δημιουργία εφαρμογής για «έξυπνα» τηλέφωνα. Ο Άγγελος Παππάς, φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έφτιαξε ένα κουίζ γνώσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που αφορούν από την ευρωπαϊκή ιστορία μέχρι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και πήρε το πρώτο βραβείο.
Ποιο όργανο συναποφασίζει μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη θέσπιση νομοθετικών πράξεων; Ποια χώρα θα γίνει το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Ιουλίου του 2013; Πόσα χρόνια πρέπει να ζήσετε σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να αποκτήσετε το δικαίωμα μόνιμης διαμονής εκεί; Ποιος Ιταλός φεντεραλιστής ευρωβουλευτής πρότεινε πρώτος τη δημιουργία μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων; Είναι μερικές από τις ερωτήσεις του κουίζ.
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, από την πλευρά του, ως φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δημιούργησε κάτι πιο χρηστικό. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της ανεργίας κυρίως των νέων, δημιούργησε μια εφαρμογή που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να φτιάξει μέσα σε τρία λεπτά ένα πλήρες βιογραφικό σημείωμα.
«Εάν, για παράδειγμα, κάποιος δει μια αγγελία εργασίας την ώρα που περπατάει, μπορεί μέσα από την εφαρμογή My Cv Maker να φτιάξει πολύ γρήγορα ένα αρχείο pdf με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες -από τα προσωπικά στοιχεία και την εκπαίδευσή του μέχρι την εργασιακή εμπειρία, τις ξένες γλώσσες και τις δεξιότητές του- και να το στείλει στον εργοδότη με e-mail ή να το ανεβάσει στο facebook. Η εφαρμογή είναι απλή στη χρήση της και, έτσι, κάποιος μπορεί να φτιάξει το βιογραφικό του ακόμα και την ώρα της συνέντευξης», λέει στην «ΗτΣ» ο Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος κέρδισε το τρίτο βραβείο.
Βέβαια, όπως και ο ίδιος τόνισε κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης που έγινε στις Βρυξέλλες, για να είναι χρήσιμη η εφαρμογή του θα πρέπει να υπάρχουν… δουλειές. «Η εκτίναξη της ανεργίας, κυρίως των νέων στο 23% στην Ευρώπη και πάνω από το 50% στη χώρα μας, δείχνει ότι τουλάχιστον σε αυτό το σκέλος η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά δεν λειτουργεί σωστά.
Όταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στην τελετή βράβευσης έθεσα το ερώτημα τι μπορεί να γίνει για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, η απάντηση που έλαβα από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ήταν πως αυτό θα γίνει μόνο αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα σταθερότητας», σημειώνει ο 20χρονος.
Ο ίδιος ήδη σχεδιάζει να κάνει τα επόμενα βήματά του στο εξωτερικό. «Προγραμματίζω να συνεχίσω τις σπουδές μου έξω και στη συνέχεια να αναζητήσω εργασία εκεί. Σίγουρα, όμως, κάποια στιγμή θα επιστρέψω στην Ελλάδα», μας λέει.

Μεταναστεύουν στο εξωτερικό
Αποφασισμένος να φύγει στο εξωτερικό είναι και ο Άγγελος Παππάς. Όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά επειδή θέλει να γνωρίσει τον κόσμο.
«Τα οφέλη από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά είναι πάρα πολλά. Η ελευθερία να σπουδάζεις, να εργάζεσαι και να ζεις σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης επιλέξεις είναι ανεκτίμητη», επισημαίνει ο 20χρονος. Αναγνωρίζει, βέβαια, ότι πρέπει πολλά να γίνουν για τη θωράκιση της Ευρώπης. «Όταν δημιουργήθηκε το ευρώ, τα κράτη ήταν σκεπτικά στο να δώσουν επαρκείς εξουσίες στα ευρωπαϊκά όργανα. Όμως, αυτό γύρισε μπούμερανγκ γιατί δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι μηχανισμοί για να αντιμετωπίσουμε την κρίση», λέει χαρακτηριστικά ο Άγγελος Παππάς.
Συνολικά 20 νέοι ηλικίας 20 ετών, επί συνόλου 380 συμμετεχόντων, βραβεύθηκαν για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό «Η Γενιά του 1992». Εισιτήρια InterRail για ταξίδια στην Ευρώπη με τρένο αλλά και έξυπνα τηλέφωνα συμπεριλαμβάνονταν στα προσωπικά έπαθλα, ενώ όλοι οι νικητές θα έχουν τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης στα ευρωπαϊκά όργανα. Ο Γιώργος Ηλιόπουλος θα εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, παρέχοντας επιστημονική υποστήριξη σε ευρωβουλευτές, ενώ ο Άγγελος Παππάς θα είναι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου θα συμβάλλει στη δημιουργία οδηγίας για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας…