Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012

Αρχίζουν οι σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη

ΑΡΧΙΖΟΥΝ την Κυριακή από το ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» της νορβηγικής εταιρίας Petroleum Geo-Services (PGS) οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Το σκάφος θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Πάτρας το μεσημέρι της Κυριακής με κατεύθυνση το βόρειο Ιόνιο, προκειμένου να ξεκινήσει τις γεωφυσικές διασκοπήσεις. Οι έρευνες, που θα καλύψουν έκταση 220.000 χιλιομέτρων στο Ιόνιο Πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες και τα αποτελέσματά τους θα είναι η βάση για την προκήρυξη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014 γύρου παραχώρησης «οικοπέδων» προς περαιτέρω έρευνα.
Πρόκειται για τις πρώτες ερευνητικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα σε τέτοια κλίμακα. Στο πλοίο θα βρίσκονται διαρκώς δύο Έλληνες ειδικοί γεωεπιστήμονες της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίοι θα εκπροσωπούν το Δημόσιο και θα εκπαιδευτούν στις νέες τεχνικές που εφαρμόζει η νορβηγική PGS.
Η πρώτη αυτή φάση των ερευνών αποτελεί το αρχικό στάδιο υλοποίησης της σύμβασης που υπεγράφη επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελο Λιβιεράτο, ως εκπρόσωπο του ελληνικού Δημοσίου και τον εκπρόσωπο της Petroleum Geo-Services. Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμικές έρευνες γίνονται χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, καθώς η αποζημίωση της εταιρίας θα προέλθει από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν.
Το πλοίο «Nordic Explorer» θα επισκεφθούν το μεσημέρι της Κυριακής στο λιμάνι της Πάτρας ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες των διαγωνισμών για την πραγματοποίηση των ερευνών.
Με αφορμή την επικείμενη έναρξη των ερευνών ο κ. Λιβιεράτος μίλησε για «κομβικό σημείο στη σύγχρονη πραγματικότητα στην Ελλάδα, τη γεωστρατηγική της θέση στην περιοχή, καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται», στον τομέα των επενδύσεων. «Για πρώτη φορά, όπως είπε, θα υπάρξουν τεκμηριωμένες επιστημονικές απαντήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, έκταση που είναι 40% μεγαλύτερη της ηπειρωτικής χώρας». Ο κ. Λιβιεράτος αναφέρθηκε επίσης στο έργο του κ. Μανιάτη και της προηγούμενης κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα και κατέληξε: «Διασφαλίσαμε, ως σημερινή πολιτική ηγεσία, την ασφαλή συνέχεια, σταθερότητα και συνέπεια. Είναι άλλωστε από τις λίγες περιπτώσεις, όπου οι αρχικές εξαγγελίες δεν λοξοστράτησαν ούτε μεταλλάχθηκαν λόγω αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος ή επιμέρους σκοπιμοτήτων. Αντιθέτως, δρομολογήθηκαν με σαφήνεια και εντέλει υλοποιούνται». Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε την έναρξη των σεισμικών ερευνών «σπουδαίο μήνυμα εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας» και πρόσθεσε: «Αποδεικνύει περίτρανα πως όταν η προσπάθεια είναι συλλογική, διαφανής, ολοκληρωμένη και επίμονη, τότε φέρνει αποτελέσματα. Αυτό το μήνυμα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εικόνα της χώρας διεθνώς, ειδικά αυτή τη δύσκολη στιγμή».