Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

Eως το 2015 η εμπορική καλλιέργεια μεταλλαγμένων δέντρων

Θα μπορούσε η χρήση της βιοτεχνολογίας να φέρει την επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας, απαλλάσσοντάς μας οριστικά από τη δέσμευση των ορυκτών καυσίμων στο εγγύς μέλλον; Σύμφωνα με την ισραηλινή εταιρεία βιοτεχνολογίας FuturaGene, δοκιμάστηκαν εργαστηριακά και αναπτύχθηκαν γενετικά τροποποιημένοι ευκάλυπτοι και λεύκες, οι οποίοι αναπτύσσονται έως και 40% ταχύτερα. Η εταιρεία έχει ξοδέψει ένδεκα χρόνια δοκιμάζοντας χιλιάδες μεταλλαγμένους ευκάλυπτους και λεύκες σε μεγάλες εκτάσεις στο Ισραήλ, την Κίνα και τη Βραζιλία, απ' όπου συγκεκριμένα περιμένει και την απάντηση των αρμόδιων αρχών για εμπορική καλλιέργεια μέχρι το 2015. Εξάγοντας ένα γονίδιο από το κοινό ζιζάνιο αραβιδόψις, το οποίο μεγαλώνει ταχύτατα, η FuturaGene άλλαξε τη δομή των κυτταρικών τοιχωμάτων των φυτών, επιταχύνοντας τη φυσική διαδικασία ανάπτυξής τους. Έτσι, οι μεταλλαγμένοι ευκάλυπτοι φθάνουν τα 5 μέτρα μέσα σε ένα χρόνο, ενώ και το φύλλωμά τους είναι πυκνότερο κατά 20%-30% σε σχέση με τα φυσιολογικά δέντρα. Σε διάστημα 5,5 χρόνων, το ύψος τους αγγίζει τα 27 μέτρα.
Τα μεταλλαγμένα δέντρα της ισραηλινής εταιρείας, που αναπτύσσονται σχεδόν με διπλάσια ταχύτητα απ' τα φυσικά και εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χαρτιού, βιομάζας και καυσίμων για το αυτοκίνητο. Το μόνο που απομένει, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι οι άδειες από τις αρμόδιες Αρχές αλλά και η στήριξη των περιβαλλοντικών οργανώσεων, κάτι που πιθανότατα δεν θα συμβεί ποτέ, αφού τα μεταλλαγμένα δέντρα εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Να σημειωθεί πως η ισραηλινή εταιρεία έχει αγοραστεί από τη βραζιλιάνικη βιομηχανία πολτού και χαρτιού Suzano Papel e Celulose, απ όπου σκοπεύετε να επενδυθούν 800 εκατ. δολ. σε πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας από τα μεταλλαγμένα δέντρα της FuturaGene, μόλις εξασφαλίσουν τις απαραίτητες άδειες από την αρμόδια αρχή της χώρας. Τα δέντρα που καλλιεργούνται με σκοπό την παραγωγή ενέργειας κόβονται ύστερα από 1,5 - 2,5 χρόνια, ενώ αυτά που προορίζονται για χαρτί και πολτό κόβονται έπειτα από 7 χρόνια.