Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

Τα «Κόκκινα Φανάρια» στο Εθνικό Θέατρο

Μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες της δεκαετίας του '60, που γράφτηκε αρχικά για το θέατρο, προσαρμόστηκε στη συνέχεια σε κινηματογραφικό σενάριο και ξαναγράφτηκε ως μιούζικαλ, ζωντανεύει ξανά στη σκηνή Κοτοπούλη. Ο λόγος για τα θρυλικά «Κόκκινα Φανάρια» του Αλέκου Γαλανού που ανεβαίνει από τις 17 Ιανουαρίου στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου. Το έργο του Αλέκου Γαλανού, που υπήρξε η βάση για την ομώνυμη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε μία σύγχρονη εκδοχή.
Στα δωμάτια της Μαντάμ Παρή, ζουν πέντε γυναίκες, η καθεμιά με τη δική της προσωπική ιστορία: Αδιέξοδοι έρωτες, μυστικά και πάθη αποκαλύπτονται στην πραγματική τους διάσταση όταν ο νόμος θα επιβάλλει το κλείσιμο των «σπιτιών» και ο δρόμος με τα κόκκινα φανάρια και τα καμπαρέ θα αδειάσει. Σε κάθε περίπτωση, η διασκευή του έργου για την συγκεκριμένη παράσταση έχει στηριχτεί τόσο στο θεατρικό έργο και στην κινηματογραφική ταινία όσο και στο μιούζικαλ αλλά και σε άλλες πηγές σχετικά με την ιστορία της Τρούμπας.
Αν και μελόδραμα κλασικού τύπου, το έργο θεωρείται ένα χαρακτηριστικό πορτρέτο της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Μιας ανατολίτικης χώρας, πλήρως ρημαγμένης, χωρίς υποδομές, αλλά με όνειρα. Στην Τρούμπα, την κακόφημη συνοικία του Πειραιά, την περιοχή των καμπαρέ, των νταβατζήδων, των κοριτσιών που εκπορνεύονταν, των παράνομων, όπου κάθε είδους αλητεία και κακοτοπιά επιτρεπόταν, το δράμα το ανθρώπινο ήταν δεδομένο.

Σταθμός
Και, βέβαια, δεν είναι τυχαίο που τα «Κόκκινα Φανάρια», κατά πολλούς ταινία-σταθμός στον ελληνικό κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη, απέσπασε καλές κριτικές, έκοψε χιλιάδες εισιτήρια, προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών και έφτασε μέχρι την πεντάδα των Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος, μετά το «Bossa Nova» και τον «Τιτανικό», επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο σκηνοθετώντας μία σύγχρονη παράσταση για την αλήθεια πίσω από το ψυχρό πρόσωπο του πληρωμένου έρωτα.
Παίζουν οι Νίκος Αλεξίου, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Ευγενία Δημητροπούλου, Μαρία Κίτσου, Ελένη Κοκκίδου, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Αλκηστις Πουλοπούλου, Φοίβος Ριμένας, Νικόλας Στραβοπόδης, Θεοδώρα Τζήμου, Ελενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσεμπερλίδης και Νίκος Ψαρράς.