Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

Μύθοι και αλήθειες για το εμφιαλωμένο νερό

Το εμφιαλωμένο νερό είναι για πολλούς καλύτερο σε σχέση με το τρεχούμενο της βρύσης. Όμως κατά πόσο ευσταθεί αυτή η πεποίθηση;

Σύμφωνα με έρευνες, ένα ποσοστό από το εμφιαλωμένο νερό που κυκλοφορεί στην αγορά διεθνώς προέρχεται όχι από τόσο αγνές πηγές όπως οι βουνοκορφές του Ολύμπου, αλλά είναι αγορασμένο από δημοτικές εταιρίες ύδρευσης, φιλτραρισμένο και εμπλουτισμένο με μέταλλα. Πράξη όχι απαραίτητα κατακριτέα, καθώς οι δήμοι οφείλουν να ελέγχουν συχνά το σύστημα ύδρευσης και την ποιότητα του νερού τους.
Διαβάστε παρακάτω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες για το εμφιαλωμένο νερό.
Ενώ ένα μεγάλο μέρος του κόσμου μας αναζητά απεγνωσμένα πόσιμο νερό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες δαπανούν δισεκατομμύρια για εμφιαλωμένο νερό, όταν έχουν απόλυτα καθαρό νερό βρύσης και άμεσα διαθέσιμο.
Όχι μόνο δαπανούμε άσκοπα χρήματα για νερό με χαμηλότερες προδιαγραφές από εκείνες του νερού βρύσης, αλλά γεμίζουμε επίσης τους χώρους υγειονομικής ταφής με δισεκατομμύρια πλαστικά με βάση το πετρέλαιο που χρειάζονται πάνω από 1.000 χρόνια για να διασπαστούν.

- Η τιμή του εμφιαλωμένου νερού είναι μέχρι και 10.000 φορές το κόστος του νερού βρύσης.

- Ετησίως, οι Αμερικάνοι καταναλώνουν 8.6 δισεκατομμύρια λίτρα εμφιαλωμένο νερό.

- Το 40% του συνόλου των εμφιαλωμένων νερών λαμβάνεται από τις δημοτικές πηγές νερού (δηλαδή από εκεί που λαμβάνουμε και το νερό βρύσης).

- Το 22% από τις δοκιμασμένες μάρκες εμφιαλωμένου νερού περιέχει χημικές προσμείξεις σε επίπεδα πάνω από τα αυστηρά όρια της υγείας.

- 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού κάθε χρόνο… αρκετά καύσιμα για να τροφοδοτήσουν 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα για ένα χρόνο.

- Χρειάζεται 3 φορές η ποσότητα του νερού ενός μπουκαλιού εμφιαλωμένου νερού για να παραχθεί το μπουκάλι αυτό.

- Μόνο 1 στα 5 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού ανακυκλώνεται.

- Τα άλλα 4 συμβάλλουν στα 3 δισεκατομμύρια απόβλητα από πλαστικά μπουκάλια νερού.

Τέλος δείτε και το παρακάτω βίντεο και επιλέξτε τι νερό θα πίνετε…