Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Η Κέρκυρα τιμά Βέρντι και Βάγκνερ

Με συναυλία της μπάντας της 173χρονης παλαιότερης Φιλαρμονικής της, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου Κερκυραίου αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη και με συμμετοχή 120 μουσικών, θα τιμήσει η μουσικοκρατούμενη, καλλίφωνος Κέρκυρα την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννηση των κορυφαίων συνθετών κλασικής μουσικής και όπερας Τζουζέπε Βέρντι και Ρίχαρντ Βάγκνερ, που γεννήθηκαν, το 1813 ο πρώτος κοντά στο Μπουσέτο της Ιταλίας και ο δεύτερος στη Λειψία της Γερμανίας.Η συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (ΦΕΚ), με κομμάτια από δώδεκα όπερες του Βέρντι και του Βάγκνερ, θα δοθεί το Σάββατο 27 Απριλίου το βράδυ (21.00) στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης του νησιού. Επιπλέον, εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας, η μπάντα θα παίξει το θρυλικό στο νησί πένθιμο εμβατήριο Amleto του Ιταλού συνθέτη Φράνκο Φάτσιο, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πρώτη καταγεγραμμένη εκτέλεσή του από τη ΦΕΚ, το 1913, στην κηδεία του βασιλιά της χώρας Γεωργίου Α' στην Αθήνα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Έχοντας επιλέξει γνωστές και αγαπητές μουσικές δημιουργίες για τη συναυλία, η παλαιότερη μπάντα του νησιού υπόσχεται μια μουσική βραδιά «γιομάτη θαύματα, σπαρμένη μάγια» του Βέρντι και του Βάγκνερ, θα μπορούσε να πει κανείς, χρησιμοποιώντας σολωμικούς στίχους γραμμένους στην Κέρκυρα. Θα την προλογίσει ο διδάκτωρ Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Κώστας Καρδάμης και αναμένεται να προσελκύσει πλήθος κατοίκων όχι μόνο της πόλης, αλλά και της υπαίθρου του νησιού των Φαιάκων.
Σολίστ θα είναι ένας άλλος καταξιωμένος στον τομέα του Κερκυραίος, ο βαρύτονος Παντελής Κοντός, που διετέλεσε και μέλος της συμφωνικής ορχήστρας της Φιλαρμονικής στο παρελθόν. «Θεωρήσαμε χρέος μας να τιμήσουμε τους δύο αθάνατους συνθέτες με ειδική συναυλία», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιμουσικός Σπ. Προσωπάρης, που θα τη διευθύνει. «Το 1840, έτος που ιδρύθηκε η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, ο Βέρντι και ο Βάγκνερ άρχισαν να μεγαλουργούν στο διεθνές στερέωμα, με δημιουργίες που έμειναν αθάνατες. Νοιώθουμε κομμάτι αυτής της παράδοσης», προσέθεσε. «Είναι οφειλόμενος φόρος τιμής από ένα μουσικό Σώμα που αναπτύχθηκε διαχρονικά με τις ίδιες αξίες».
O Σπύρος Προσωπάρης, για τον οποίο έχουν λόγους να επαίρονται οι Κερκυραίοι, γεννήθηκε το 1979 στο νησί και έκανε σε φιλαρμονική του τα πρώτα του μουσικά βήματα. Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο και στο Ωδείο Κέρκυρας. Σε ηλικία 16 ετών δημιούργησε μουσικό σύνολο με τον τίτλο Φιλόμουσοι Νέοι. Συνέχισε στο μουσικό Σώμα του Πολεμικού Ναυτικού, σπουδάζοντας κρουστά, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας και μπάντας. Συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Αναδείχθηκε αρχιμουσικός σε συναυλίες, μεταξύ άλλων, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Έχει συνθέσει 92 μουσικά έργα, κυρίως για ορχήστρα πνευστών (μπάντα), ενώ έχει ενορχηστρώσει περί τα 650 έργα, που έχουν παρουσιαστεί σε σειρά χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πολωνία, Βουλγαρία, Κορέα), αποσπώντας σημαντικές βραβεύσεις. Το 2000 οργάνωσε τη Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά και ως αρχιμουσικός της πραγματοποίησε συναυλίες έργων κλασικής, κινηματογραφικής, τζαζ και ελληνικής μουσικής. Περιλαμβάνεται στα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Αρχιμουσικών Φιλαρμονικών και μετέχει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Συμφωνικών Μπαντών και Συνόλων, WASBE. Από το 2007 ως το 2012 σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με δάσκαλο τον Λουκά Καρυτινό στο Ωδείο Αθηνών. Παράλληλα, φοίτησε στο Fontys Conservatory, στην Ολλανδία, όπου έλαβε δίπλωμα διεύθυνσης ορχήστρας, με καθηγητή τον Arjan Tien. Από τον Οκτώβριο του 2010 είναι διευθυντής σχολών και αρχιμουσικός της μπάντας της παλαιότερης Φιλαρμονικής της Κέρκυρας.
H Φιλαρμονική αυτή Εταιρεία Κέρκυρας, γνωστή και ως Παλαιά Φιλαρμονική, ιδρύθηκε το 1840, με δάσκαλο μεταξύ άλλων τον γεννημένο το 1795 στο νησί συνθέτη Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο, μελοποιό του εθνικού «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», όταν ακόμη ζούσε στην Κέρκυρα ο Ζακυνθινός εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός, με τον οποίο είχαν από κοινού εμπνευστεί και καταλήξει στην πρώτη σύνθεση του μετέπειτα ελληνικού εθνικού ύμνου, σε μουσική κατάλληλη και για στρατιωτικά αγήματα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Xωρίς διακοπή, από τότε, εκπαιδεύει Κερκυραίους και Κερκυραίες στη μουσική, αποτελώντας φυτώριο μουσικών που στελεχώνουν την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, στρατιωτικές μπάντες και μουσικά σύνολα σε όλη τη χώρα.
Ο Μάντζαρος είναι «ισόβιος πρόεδρος και διευθυντής της μουσικής» της ΦΕΚ. Μπάντα της ΦΕΚ ήταν το μουσικό σώμα που παιάνισε για πρώτη φορά τον εθνικό ύμνο. Τα διάδοχα σχήματά της έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα και έχουν δώσει συναυλίες, μεταξύ άλλων, στη Δανία, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, τη Σερβία, τη Ρωσία και την Ιταλία. Στην έδρα της, στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, από το 2010 η Φιλαρμονική στεγάζει Μουσείο Μουσικής, με την επωνυμία «Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος».
Σύμφωνα με γραπτή μαρτυρία του μαθητή του Μάντζαρου, Σπύρου Δε Βιάζη, σχετικά με τη σύνθεση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» στην Κέρκυρα στα 1828-1829, ο Μάντζαρος «επαιάνιζεν απόσπασμα εις τον Σολωμόν ή ενώπιον αυτού εμπνεόμενος έθετεν επί του χάρτου τας νότας και έπειτα τας έκρουεν εις το πιάνο τραγουδώντας, ο ποιητής εσκίρτα εκ του ενθουσιασμού. Ετραγούδαε και αυτός μετά του φίλου μουσουργού. Βλέπων ο Ποιητής ότι η μουσική ήτο ανταξία της ποιήσεως, δηλαδή ότι οι νότες διερμήνευον την ιδέαν της ποιήσεως, ανελύετο εις δάκρυα εκ της συγκινήσεως. Τότε εξαφθείς υπό εκστάσεως και ο Μελοποιός και έτι πλέον εμπνευσθείς, εξηκολούθει γράφων». Έλεγε μάλιστα ο Μάντζαρος, για τη σωζόμενη αρχική μουσική σύνθεση του Ύμνου, όπως αυτή διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον Σολωμό: «Τόσον ήτο μεγάλη κατά την στιγμήν εκείνη η συγκίνησίς μας, που ενομίζαμε ότι δεν είμεθα εις την γη και κλαίοντες ο ένας κατησπάζετο τον άλλον. Ήσαν δάκρυα προερχόμενα το μεν εκ του ενθουσιασμού της επιτυχίας του έργου, το δε (...) ότι η τέχνη κατώρθωνε πρεπόντως να υμνήση την ελευθερίαν της αναγεννωμένης πατρίδος δια του αίματος των αγίων ηρώων».
'Αξιος συνεχιστής της λαμπρής μουσικής ιστορικής παράδοσης του νησιού, η ΦΕΚ θεώρησε χρέος της να τιμήσει με τη σαββατιάτικη συναυλία της τους κορυφαίους μουσικοσυνθέτες Τζουζέπε Βέρντι και Ρίχαρντ Βάγκνερ, που σφράγισαν μουσικά, με τα έργα τους, την περίοδο της ίδρυσής της.