Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Έκθεση μικρών ποιοτικών Ελλήνων παραγωγών στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Το περιοδικό “Αθηνόραμα” συνδιοργανώνει, με την Τεχνόπολη και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, την έκθεση με τίτλο “Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Αθηνόραμα”, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, από τις 12 έως τις 14 Απριλίου. Ένα φεστιβάλ ελληνικού γευστικού πολιτισμού όπου η “αφρόκρεμα” της παραγωγικής Ελλάδας θα συναντηθεί με το μεγάλο κοινό που αναζητά τις αυθεντικές και εν πολλοίς τοπικές ελληνικές γεύσεις, ταυτισμένες διαχρονικά με την εθνική μας ταυτότητα. Τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, αβγοτάραχο, σάλτσες και ντιπ, μανιτάρια και λαχανικά, μπίρες μικροζυθοποιίας, ποτά και κρασιά, αρτοποιήματα, ξίδια και κρέατα, βότανα, ξηροί καρποί, καφέδες, αλάτια, μπαχαρικά, γλυκά και μαρμελάδες, ολόκληρος ο κόσμος των γνήσιων γεύσεων από όλη την ελληνική επικράτεια θα ξεδιπλωθεί στην πρώτη Έκθεση Μικρών Ποιοτικών Ελλήνων Παραγωγών που διοργανώνεται στην Αθήνα. Η έκθεση αυτή ξεφεύγει από τα τυποποιημένα βιομηχανικά πρότυπα, προσπερνάει τα στατικά κλισέ και τις προχειρότητες και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στην Αθήνα.Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του ανερχόμενου κύματος των Ελλήνων μικρών παραγωγών που έχουν επιλεγεί για την ποιότητα των προϊόντων τους από τη γευσιγνωστική ομάδα του “Αθηνοράματος”. Αναφέρονται ενδεικτικά: αβγοτάραχο Τρικαλινός, Gaea, Ergon, οι Συνεταιρισμοί Σάμου και Σαντορίνης, οι φάρμες κρέατος Ευβοιότοποι και Ζαγορίτη, το βαλσάμικο ξίδι Παπαδημητρίου, οι εταιρείες Citrus, Γεωδή, Ήδιστον, Καλαμπόκης - Σητειακοί Μύλοι, Κοσμίδης - Χαλβάς Δραπετσώνας, Μανιτάρια Δίρφυς, Madras, Mediterra Οινοποιητική, οινοποιεία - αποσταγματοποιία Τσιλιλή, Κτήμα Τσώλη, Στέφος Αβγοτάραχο, Terra Nostrum, Χιώτικο Κελάρι, οι παραγωγοί αλλαντικών Δαγρέ, Μιράν, Sarry, Στρεμμένος, τα τυροκομεία Γαλακτοκομική Λέσβου, Ίου, Κουφόπουλου (Νάξος), Κωσταρέλου, Οικογένεια Μπέκα (βουβαλίσια), οι εταιρείες αλίπαστων ψαριών Γείτονα και Τραγάκη, οι μικροζυθοποιίες Πειραϊκή, Septem, Volkan και πολλοί άλλοι.
Η επίσκεψη στην έκθεση θα είναι μια απολαυστική και ψυχαγωγική βόλτα ανακάλυψης και ελεύθερης γευσιγνωσίας κάποιων εκ των καλύτερων ελληνικών προϊόντων και ντελικατέσεν, είτε γνωστών είτε άγνωστων, που διαμορφώνουν μια νέα εικόνα αυθεντικών, παραδοσιακών, αλλά και καινοτόμων γαλανόλευκων γεύσεων. Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να αγοράζουν τα προϊόντα που επιλέγουν απευθείας από τους παραγωγούς.
Στην αυλή του χώρου της Τεχνόπολης στο Γκάζι, η έκθεση “Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Αθηνόραμα” φέρνει τις γεύσεις βραβευμένων από τους Χρυσούς Σκούφους σεφ και εστιατορίων για την ελληνική τους κουζίνα. Πιο συγκεκριμένα, σε μορφή tapas, θα πωλούνται προς 2 ευρώ σπεσιαλιτέ των Έκτορα Μποτρίνι (“Etrusco”, Κέρκυρα), Νίκου Μπούκη (“Σελήνη”, Σαντορίνη), Θωμά Πάσπαλη (“Θωμάς”, Σκλήθρο Φλώρινας) και Δημήτρη Μαυρίκου (“Μαυρίκος”, Ρόδος).
Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες είναι το πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, οι οποίες αναδεικνύουν τα ελληνικά προϊόντα και τον πλούτο των ελληνικών γεύσεων.

Θα υπάρξουν τρεις διαφορετικοί τύποι εκδηλώσεων:
  • Διάσημοι σεφ, μαθήματα μαγειρικής: Έκτωρ Μποτρίνι, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Λουκάκος, Δημήτρης Σκαρμούτσος, Γιώργος Βενιέρης, Άρης Τσανακλίδης, Αθηναγόρας Κωστάκος, Αλέξανδρος Καρδάσης, Χριστόφορος Πέσκιας, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, Νίκος Ρούσος μαγειρεύουν μπροστά στο κοινό.
  • Μαέστρος της παράδοσης: Οι επισκέπτες μαθαίνουν να ζυμώνουν ψωμί, να φτιάχνουν λουκάνικα και σαλάμια, μπισκότα, τραχανά, γλυκά του κουταλιού, πασχαλιάτικα παραδοσιακά γλυκά, τουρσιά, λικέρ και να πήζουν τυρί, σε παρεΐστικο κλίμα μαζί με τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους, σεφ και συγγραφείς μαγειρικών βιβλίων (Μυρσίνη Λαμπράκη, Εβίτα Παπαχαραλάμπους, Έφη Γιαλούση, Έκτωρ Μποτρίνι κ.ά.).
  • Εργαστήρια γεύσης: Γνωριμία εις βάθος με ελληνικά τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, κρασιά και μπίρες από τις ελληνικές μικροζυθοποιίες, με ξεναγούς τον Ηλία Μαμαλάκη, τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη, τον Δημήτρη Αντωνόπουλο και τη Θάλεια Τσιχλάκη.
 Τέλος, οι επισκέπτες της έκθεσης θα ψηφίζουν για να αναδείξουν τα καλύτερα προϊόντα που θα παρουσιαστούν από τους εκθέτες, κερδίζοντας πλούσια γευστικά δώρα.