Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Οι ταινίες «φιναλίστ» για το Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Τα μέλη της Ευρωβουλής θα ψηφίσουν τον Δεκέμβριο την καλύτερη ταινία ευρωπαϊκού κινηματογράφου, καθώς αυτή την εβδομάδα επιλέχθηκαν από ειδική επιτροπή οι τρεις «φιναλίστ» για το Βραβείο Lux. Η Ευρωβουλή απονέμει το Βραβείο Lux κάθε χρόνο σε ταινίες που αναδεικνύουν «τον πλούτο, τη διαφορετικότητα και την αριστεία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου».
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Gianni Pitella και η Silvia Costa, ευρωβουλευτής στην επιτροπή πολιτισμού, το ανακοίνωσαν στις 23 Ιουλίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας στη Ρώμη, όπου ένα πάνελ επιφανών μελών της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας επέλεξε τις τρεις «φιναλίστ».
Το φετινό πάνελ απαρτίζεται από την Francesca Feder, σκηνοθέτρια της ταινίας που πήρε το βραβείο πέρυσι «Η Shun Li και ο Ποιητής», τον διευθυντή της ARTE Cinema, Olivier Père, και τον κριτικό ταινιών των Sound και Independent on Sunday, Jonathan Romney.
Η γαλλοϊταλικής παραγωγής ταινία «Miele» (Μέλι) της Valeria Golino, η βρετανική «Εγωιστής Γίγαντας» (The Selfish Giant’) του Clio Barnard και η ταινία «Σπασμένος Κύκλος» (The Broken Circle Breakdown) του Βέλγου Felix Van Groeningen, είναι οι τρεις ταινίες φιναλίστ.
Οι ευρωβουλευτές θα επιλέξουν μέσω ψηφοφορίας την καλύτερη ταινία τον Δεκέμβριο.