Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013

Έρευνα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό από το Ινστιτούτο Goethe

Ο Πύργος του Άιφελ θεωρείται το σημαντικότερο ιστορικό κτίσμα στην Ευρώπη και η δημοκρατία η μεγαλύτερη συνεισφορά της Γηραιάς Ηπείρου στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Goethe. Στο μεταξύ, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ερωτηθέντων αισθάνονται «απόλυτα Ευρωπαίοι» και 8% «καθόλου».Η έρευνα Europe List του γερμανικού Ινστιτούτου Goethe, σε συνεργασία με τις DIE WELT και Deutschlandradio Kultur, πραγματοποιήθηκε σε 30 χώρες και συνολικά απάντησαν στα ερωτήματα 22,235 άτομα, εκ των οποίων 734 από την Ελλάδα.

Το 50% των Ευρωπαίων βλέπει «θετικά το μέλλον»
Στο ερώτημα πώς βλέπουν το μέλλον της Ευρώπης, 50% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων πολιτών δήλωσε ότι προβλέπει «θετικές εξελίξεις» ενώ αντίθετα το 11% «αρνητικά».
Αντίθετα, πολύ μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό των ερωτηθέντων που ζουν σε χώρες προς ένταξη ή γειτονικές χώρες της ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης, με το 71% να το βλέπει «θετικά» και μόλις 4% «αρνητικά».
Επίσης, το 37% των Ελλήνων ερωτηθέντων απάντησαν ότι η Γερμανία «ενσαρκώνει περισσότερο το μέλλον της Ευρώπης».
Επιπλέον, η σημαντικότερη συμβολή της Ευρώπης στον παγκόσμιο πολιτισμό θεωρείται η Δημοκρατία, έπεται η κλασσική μουσική και εν συνεχεία η φιλοσοφία.

Πύργος του Άιφελ και Ακρόπολη
Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο Πύργος του Άιφελ αποτελεί το σημαντικότερο ευρωπαϊκό κτίσμα, στη δεύτερη θέση έρχεται το Κολοσσαίο της Ρώμης και στην τρίτη η Ακρόπολη.
Ωστόσο σύμφωνα με τους Έλληνες συμμετέχοντες στην έρευνα, η Ακρόπολη παίρνει την πρώτη θέση στο συγκεκριμένο ερώτημα, δεύτερος έρχεται ο Πύργος του Άιφελ και στην τρίτη θέση τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ακόμη το 32% των Ελλήνων θα επέλεγε για πρώτο προορισμό να ζήσει για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό τη Γερμανία, 10% την Ιταλία και 9% την Γαλλία.

Κουζίνα, σινεμά και αθλητισμός

Η έρευνα τονίζει ότι πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή κουζίνα παίρνει η Ιταλία και τέταρτη καλύτερη θεωρείται η ελληνική.
Οι Έλληνες αντίθετα, θεωρούν την ελληνική κουζίνα καλύτερη σε όλη την Ευρώπη ενώ την ιταλική την τοποθετούν στην δεύτερη θέση.
Η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία για τους ερωτηθέντες είναι η «Ζωή είναι Ωραία» του Roberto Benigni ενώ για τους Έλληνες η «Ζωή των Άλλων» του Florian Henckel von Donnersmarck.
Στο πεδίο του αθλητισμού, η πλειοψηφία θεωρεί τον Σέρβο τενίστα Novak Đoković ως τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο αθλητή και στη δεύτερη θέση κατετάγη ο Γερμανός οδηγός αγώνων Michael Schumacher.
Για τους Έλληνες αντίθετα, σημαντικότερη προσωπικότητα στον χώρο του ευρωπαϊκού αθλητισμού είναι ο Ελβετός τενίστας Roger Federer και εν συνεχεία ο Έλληνας μπασκετμπολίστας Νίκος Γκάλης.
Τέλος, ο σημαντικότερος Ευρωπαίος καλλιτέχνης θεωρείται ο Leonardo Da Vinci ενώ η πιο «συγκινητική» φιγούρα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας ο Δον Κιχώτης.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ.