Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Μόνο στα χαρτιά προστατεύονται 239 Natura

Απροστάτευτες έχουν μείνει σχεδόν όλες οι κατ’ευφημισμόν πλέον «προστατευόμενες» περιοχές του ελληνικού κόσμου. Περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ τα οποία έχουν δεσμευθεί μέσω του συγχρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» για την εκπόνηση των μελετών που θα καθορίσουν τα μέτρα προστασίας ανά περιοχή παραμένουν αναξιοποίητα στα κρατικά ταμεία εδώ και 3 χρόνια, με αποτέλεσμα η ουσιαστική θωράκιση των οικοσυστημάτων τουλάχιστον 239 περιοχών Natura να είναι στον αέρα και η πατρίδα μας να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιβολής τσουχτερών προστίμων για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα σε πρόσφατη επιστολή της , προειδοποιεί τον ελληνικό κόσμο για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους, καθώς έχει εκπνεύσει πλέον η εξαετής περίοδος για τον χαρακτηρισμό των ζωνών προστασίας των περιοχών Natura. Η Κομισιόν ζητά μεταξύ άλλων, χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας και στόχους αναφοράς. Υπό αυτές τις συνθήκες το υπουργείο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι η πατρίδα μας θα ζητήσει παράταση της προθεσμίας με στόχο να ολοκληρώσει τα σχέδια μέχρι το 2015.

Χάος στους φορείς
Ακόμη και στις 27 εθνικά προστατευόμενες περιοχές όπου έχουν τοποθετηθεί φορείς διαχείρισης, η έλλειψη διαχειριστικών σχεδίων, σε συνδυασμό με την ελλιπή χρηματοδότηση και την επερχόμενη συγχώνευση τους μέσα στο 2014, έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση, ιδιαιτέρως απειλητική για το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας.

Ανεξέλεγκτη κατάσταση
Η λίμνη Πομβωτίδα στα Ιωάννινα ίσως να είναι το πιο τρανταχτό αρνητικό παράδειγμα προστατευόμενης περιοχής. Όπως καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, ο δήμος Ιωαννιτών λειτουργεί κατά το δοκούν προχωρώντας σε μια σειρά έργων που δε συνάδουν με το καθεστώς προστασίας της λίμνης.
Σε ανάλογη κατάσταση είναι και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου καθώς υπάρχει σοβαρό έλλειμμα όσον αφορά την επιστημονική παρακολούθηση και τη φύλαξη του οικοτόπου και της απειλούμενης θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-καρέτα.
Στα Μετέωρα, περιοχή Natura που φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών, γίνεται εκτεταμένη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων με θύματα σπάνια πουλιά.
Τέλος στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, σχεδιάζεται η εκτροπή του ποταμού Αώου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην προστατευόμενη περιοχή και στη διατήρηση του ποταμού.

Αλεξάνδρα Χαΐνη