Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Έλληνες υπεραθλητές!

Με τους Έλληνες υπεραθλητές να διακρίνονται πραγματοποιήθηκε ο σημαντικότερος υπερμαραθώνιος ορεινού τρεξίματος στον κόσμο, το φημισμένο Ultra-Trail du Mont-Blanc.Τα δύο κύρια αγωνίσματα-διαδρομές διασχίζουν τις Ιταλικές, Ελβετικές και Γαλλικές Άλπεις, γύρω από τον ορεινό όγκο του πιο ψηλού βουνού της Ευρώπης, του Mont Blanc.
Tην Παρασκευή 30 Αυγούστου έγινε ο υπερμαραθώνιος CCC (Courmayeur-Champex-Chamonix), μια διαδρομή 101 χιλιομέτρων με συνολική υψομετρική 6100 μέτρων που ξεκινάει από το Courmayeur της Ιταλίας και τερματίζει στο Chamonix της Γαλλίας. Το Σάββατο 31 Αυγούστου έγινε ο υπερμαραθώνιος UTMB, μια διαδρομή 168 χιλιομέτρων με συνολική υψομετρική 9800 μέτρων που ξεκινάει και τερματίζει στο Chamonix της Γαλλίας.
Στούς φετινούς αγώνες τερμάτισαν μετά από υπεράνθρωπη προσπάθεια δώδεκα Έλληνες αθλητές υπερμαραθωνοδρόμοι.
Στο CCC πρώτος Έλληνας τερμάτισε ο Θανάσης Καλογερόπουλος σε 17 ώρες και 37 λεπτά, δεύτερος ο Κωνσταντίνος Πολυδάκης σε 18 ώρες και 42 λεπτά, οι Κωνσταντίνος Δανάσκος και Χρήστος Μπαλτατζής σε 21 ώρες και 8 λεπτά, ο Χρήστος Κατσιρόπουλος σε 22 ώρες και 29 λεπτά, και ο Αγκόπ Κνούνη σε 22 ώρες και 57 λεπτά.
Στο UTMB, πρώτος Έλληνας τερμάτισε ο Μωυσής Φολτόπουλος με 30 ώρες και 22 λεπτά, δεύτερος ο Προκόπης Αρκούδης σε 32 ώρες και 55 λεπτά, οι Σοφοκλής Μαραβέγιας, Σπύρος Μάθεσης και Παναγιώτης Τσογκαράκης σε 43 ώρες και 36 λεπτά, και τέλος ο Βαγγέλης Δρόσος σε 45 ώρες και 22 λεπτά.
Οι Έλληνες υπεραθλητές έτρεξαν σε δύσβατα πετρώδη μονοπάτια αλλά και ανοιχτά αλπικά λιβάδια, κουβαλώντας σακκίδια με υποχρεωτικό εξοπλισμό ορεινής επιβίωσης και κάνοντας χρήση φακών κεφαλής για το μέρος της διαδρομής που διέσχισαν νύχτα.
Οι ορεινοί μαραθώνιοι έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με σημαντικούς αγώνες όπως το Olympus Marathon, Olympus Mythical Trail και τον Υπερμαραθώνιο Παρθένου Δάσους στο Παρανέστι που προσελκύουν πλέον κορυφαίους αθλητές από όλο τον κόσμο.