Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Αγιασμός σε σχολείο της Ιμβρου ύστερα από μισό αιώνα!

Μετά από 49 χρόνια θα ξαναχτυπήσει κουδούνι στο ελληνικό σχολείο στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων στην Ίμβρο.Ο αγιασμός θα γίνει τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013, και στα θρανία θα κάτσουν 2 μαθητές, δύο αγοράκια. Ωστόσο όλοι ευελπιστούν πως ο αριθμός των μαθητών θα αυξηθεί.
Το κτίριο του σχολείου, που καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1964, επισκευάστηκε με έξοδα του Ιδρύματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία προμήθευσε τα βιβλία και όλο τον σχολικό εξοπλισμό.
Οπως δήλωσε στο Newsit η ιδρύτρια του σχολείου, «διευθύντρια του σχολειού ανέλαβε η δασκάλα Βούλα Βερβέρη, υποδιευθυντής διορίστηκε από το Τουρκικό κράτος ενώ θα διοριστεί και ένας ακόμη μετακλητός δάσκαλος. Η επαναλειτουργία του σχολείου είναι για όλους μας πολύ χαρμόσυνη είδηση».
Στο νησί του βορείου Αιγαίου, στην έξοδο των στενών των Δαρδανελλίων, λειτουργούσαν ελληνικά δημοτικά σχολεία σε έξι από τα επτά ελληνικά χωριά, στην Παναγία, τα Αγρίδια, το Σχοινούδι, το Γλυκί, τους Αγίου Θεόδωρους και το Κάστρο. Λειτουργούσε επίσης και ένα κεντρικό Γυμνάσιο.

Εχουν μείνει μόνο 200 έλληνες κάτοικοι στην Ίμβρο
Ο μόνιμος πληθυσμός της Ίμβρου σήμερα ανέρχεται σε 200 περίπου Έλληνες, uπερήλικες στην πλειοψηφία τους και σε 7.000 περίπου Τούρκους εποίκους. Η αναλογία, πριν το 1964, ήταν περίπου 6.100 Έλληνες και 200 Τούρκοι.
Η ιμβριακή ταυτότητα, ωστόσο, συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για 20.000 περίπου άτομα ελληνικής καταγωγής, διασκορπισμένα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η νεότερη γενιά των Ιμβρίων δραστηριοποιείται στη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας της, στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας των πολιτών.
Η δράση της, σεβόμενη απολύτως την έννομη τάξη στη γείτονα και στηρίζοντας την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, απορρίπτει κάθε παρωχημένο εθνικισμό, με ειλικρινή στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ίμβρο.