Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

«Μαραθώνιος» για την τουριστική σεζόν

Στιγμιότυπο από τη διοργάνωση Spetses mini Marathon στην πλατεία Ποσειδωνίου στις Σπέτσες τον περασμένο Οκτώβριο

«Ο Μαραθώνιος των Σπετσών στοίχισε στον δήμο μόλις 1.500 ευρώ, ενώ η Αρμάτα 50.000 ευρώ και έφεραν τον ίδιο κόσμο» δηλώνει ο δήμαρχος Σπετσών κ. Παναγιώτης Λυράκης, αναφερόμενος στα οφέλη της αθλητικής διοργάνωσης που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά, από τις 11 ως τις 13 Οκτωβρίου. «Είναι ό,τι καλύτερο για το νησί και την προβολή του» καθώς «μέσα σε τρία χρόνια καταφέραμε να πετύχουμε η τουριστική περίοδος των Σπετσών που τελείωνε μετά τη γιορτή της Αρμάτας, τώρα να συνεχίζει και μέχρι τον Οκτώβριο» προσθέτει. Το τριήμερο Spetses mini Marathon «παρατείνει τη λειτουργία πολλών εμπορικών καταστημάτων» σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ.Ιάσονας Ορλάνδος, με τις επιδόσεις του τζίρου «να ξεπερνούν κατά πολύ αυτές της Αρμάτας αλλά και του Δεκαπενταύγουστου», ενώ συγκρίνοντας τα έσοδα με ένα Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου η αύξηση αγγίζει ποσοστό 80%.Οι Σπέτσες υποδέχθηκαν περισσότερους από 4.000 επισκέπτες για τρεις ημέρες τον Οκτώβριο του 2012 με αφορμή τον περυσινό 2ο Spetses Μini Marathon. Ο απολογισμός της διοργάνωσης μέτρησε πάνω από 3.000 άτομα, τα οποία έμειναν για δύο διανυκτερεύσεις (Παρασκευή και Σάββατο) στο νησί, ενώ με βάση τα νούμερα του Λιμεναρχείου οι επισκέπτες που έφθασαν την Κυριακή διά θαλάσσης ξεπέρασαν τους 1.500. Αντίστοιχα, η πληρότητα σε 22 ξενοδοχεία και πανσιόν (Poseidonion Grand Hotel, Νησιά, Φάρος, Spetses Hotel, Zoes Club, Αρμάτα, Κλήμης, Ορλώφ, Μιμόζα, Ειρήνη, Καλομοίρα, Αλεξανδρής, Πάνος, Villa Christina, Villa Marina, Economou Mansion κ.λπ.) άγγιξε ποσοστό 100%, υψηλότερο της Αρμάτας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πάνω από 2.000 οι αθλητές
Με βάση τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, πάνω από το 60% του κόσμου επισκέφθηκε για πρώτη φορά το νησί, με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός και περισσότεροι από 2.000 αθλητές συμμετείχαν, με παρουσίες και από το εξωτερικό (40 δρομείς από την Αγγλία και τη Γαλλία) και πάνω από δώδεκα διπλωματικές αποστολές. «Νιώθουμε πραγματικά μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Spetses Mini Marathon αποτελεί μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των τοπικών αρχών και φορέων, με τελικό στόχο την ανάπτυξη ενός τόπου» τονίζει η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Spetses Μini Marathon κυρία Μαρίνα-Λήδα Κουταρέλλη, προσθέτοντας ότι «όλο το νησί δουλεύει μαζί μας και έχει πραγματικά αγκαλιάσει τον θεσμό, είτε μετέχοντας ως συνεργαζόμενη επιχείρηση είτε ως ένας από τους 200 εθελοντές που συμμετέχουν στη διοργάνωση».
Εφέτος οι προσδοκίες είναι υψηλότερες, καθώς αναμένονται περισσότεροι δρομείς και κολυμβητές από πέρυσι. Ηδη 500 θέσεις του κολυμβητικού αγώνα εξαντλήθηκαν 35 ημέρες πριν από την εκκίνηση και πάνω από 2.000 δρομείς έχουν δηλώσει συμμετοχή. Βασικός στόχος για την εφετινή χρονιά είναι η επιμήκυνση της διαμονής των συμμετεχόντων και η αύξηση των διανυκτερεύσεων. Γι' αυτό η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, μετά τον παιδικό κολυμβητικό αγώνα, στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών. Δεύτερος στόχος είναι η αύξηση των συμμετεχόντων από το εξωτερικό, οι οποίοι σήμερα αγγίζουν το 15% των συνολικών συμμετοχών, με μία σημαντική αύξηση από πέρυσι (7%).

Αθλητισμός και οικολογική δράση

Ο Spetses Μini Marathon αποτελείται από έξι αγωνίσματα που διεξάγονται τις τρεις ημέρες της εκδήλωσης, με αγώνες δρόμου 5 και 25 χλμ., κολύμβησης 2.500 μ. και 5.000 μ. και παιδικούς αγώνες τρεξίματος και κολύμβησης. Ολα τα αγωνίσματα διεξάγονται στην πλατεία Ποσειδωνίου, μπροστά από το εμβληματικό ξενοδοχείο του νησιού Poseidonion Grand Hotel, που δρα ως φορέας πρωτοβουλιών και λειτουργεί ως κέντρο επιχειρήσεων του αγώνα. Εφέτος η διοργάνωση εισάγει και μια καινοτόμο πρωτοβουλία οικολογικού χαρακτήρα, τη «Spetses Mini Marathon Sustainability Initiative», με δράσεις όπως η δωρεά κάδων ανακύκλωσης στο νησί, η ελαχιστοποίηση της χρήσης χαρτιού και η οργάνωση μαζικών μετακινήσεων των αθλητών.
 
πηγή: HeliosPlus