Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

Γιατί οι ξένοι θέλουν να σπουδάσουν στη Ρωσία;


Γιατί οι ξένοι θέλουν να σπουδάσουν στη Ρωσία; Οι λόγοι είναι πολλοί. Οι περισσότεροι πηγαίνουν για να πραγματοποιήσουν ποιοτικές και προσιτές οικονομικά σπουδές. Το λογικό κόστος των σπουδών στα ρωσικά Πανεπιστήμια θεωρείται η βασική αιτία που οι φοιτητές επιλέγουν τη Ρωσία. Δεν είναι όμως η μοναδική.Πρόκειται για μελλοντικούς μηχανικούς, γιατρούς, δασκάλους, οι πιο πολλοί εκ των οποίων επιστρέφουν μετά στην πατρίδα τους. Αρκετοί όμως παραμένουν. Ο αριθμός αυτός έχει υπολογιστεί σε 35%.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του τμήματος διεθνούς συνεργασίας της Μουσικής Ακαδημίας «Γκνέσινιχ», Τεμιρλάν Ντζανταρόφ, ο κύριος λόγος που έρχονται από το εξωτερικό για να σπουδάσουν στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, είναι οι εξαιρετικές γνώσεις που προσφέρει αυτό. Στην Ακαδημία σπουδάζουν φοιτητές από διάφορες χώρες, από τη Νότια Κορέα μέχρι την Ισπανία. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Πανεπιστήμιο Κινηματογράφου της Μόσχας (VGIK), καθώς σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Σχολής σκηνοθεσίας του Πανεπιστημίου, Νικολάι Σκούιμπιν, «φυσικά, οι φοιτητές έρχονται ο καθένας για τους δικούς του λόγους, αλλά το επίπεδο του Πανεπιστημίου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο».

Δεκαοκτώ ρωσικά πανεπιστήμια συμπεριλαμβάνει η λίστα με τα 800 καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο για φέτος, σύμφωνα με τη δέκατη ετήσια κατάταξη για τα διεθνή Πανεπιστήμια που καταρτίζει κάθε χρόνο από το 2004 το ινστιτούτο QS Quacquarelli Symonds.

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας παρέμεινε στο τοπ 200, ανεβαίνοντας στην 116η από την 120η που κατείχε πέρυσι.

Τέσσερα ρωσικά πανεπιστήμια συμπεριλαμβάνονται φέτος στη λίστα για πρώτη φορά: πρόκειται για τα: Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας, Πολυτεχνείο της Αγίας Πετρούπολης, και τα Southern Federal University και Voronezh State University.

Την κατάταξη των καλύτερων πανεπιστημίων των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) και αναπτυσσόμενων χωρών παρουσίασε πρόσφατα το πρακτορείο Thomson Reuters. Στο top100 της κατάταξης βρίσκονται και δύο ρωσικά πανεπιστήμια: Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, στη 10η θέση, και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, στην 67η. Στην πρώτη θέση βρέθηκε το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Στην πρώτη δεκάδα, εκτός από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας, βρίσκονται τέσσερα κινεζικά, τρία τουρκικά πανεπιστήμια, ένα πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής και ένα της Ταϊβάν.

«Τα ρωσικά Πανεπιστήμια έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, όπως και τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά. Κατά συνέπεια, δεν μπορούν πάντα να αξιολογούνται με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για τα ευρωπαϊκά ή αμερικανικά. Ιδιαιτερότητες έχουν και τα ΑΕΙ της Κίνας, στα οποία επίσης δίνουν χαμηλές θέσεις οι δυτικές αξιολογήσεις. Οι Κινέζοι όμως, δημιούργησαν τον δικό τους κατάλογο αξιολόγησης Πανεπιστημίων, τον ονομαζόμενο κατάλογο της Σαγκάης», αναφέρει ο κ. Σαντόβνιτσι, προσθέτοντας ότι και η Ρωσία θα πρέπει να δημιουργήσει το δικό της σύστημα διεθνούς αξιολόγησης Πανεπιστημίων.

Νέα ώθηση

Ο Βλαντίμιρ Φιλίποφ, πρύτανης του Πανεπιστημίου «Ντρούζμπα Ναρόντοφ» (Φιλία των Λαών), του πιο διεθνιστικού Πανεπιστημίου της Ρωσίας, πιστεύει ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν καλές συνθήκες διαβίωσης για τους ξένους φοιτητές, ανάλογες με τα υφιστάμενα διεθνή πρότυπα.

«Ερχόμενοι στη Ρωσία -εξήγησε- οι φοιτητές αναζητούν παρόμοιες συνθήκες, δηλαδή τις απαραίτητες υποδομές, πανεπιστημιουπόλεις, και διατροφή. Η ίδια η ιδέα της πανεπιστημιούπολης, ενός τόπου κοινής διαβίωσης, συνεργασίας μεταξύ σπουδαστών, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας των φοιτητών, είναι ελκυστική για τη νεολαία και αποτελεί ισχυρό παράγοντα προσέλκυσης των ξένων φοιτητών, οι οποίοι απλούστατα δεν μπορούν να φανταστούν ένα Πανεπιστήμιο που δεν θα είναι ταυτόχρονα και πανεπιστημιούπολη».Πηγές: Ρωσία Τώρα, RIA Novosti