Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Πόσο κοστίζουν οι σπουδές στη Βρετανία;


Παρά την οικονοµική κρίση, η φυγή προς το εξωτερικό αποτελεί µια καλή λύση για τους νέους προκειµένου να σπουδάσουν, σε ένα περιβάλλον κοινωνικής, εκπαιδευτικής και επαγγελματικής υγείας. Δεν είναι λίγοι λοιπόν οι γονείς που επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό αμέσως μετά το λύκειο.
Ο πιο συνηθισμένος προορισμός είναι αναμφίβολα τα πανεπιστήμια της Βρετανίας.

Ωστόσο από το 2012 τα πανεπιστήμια στην Αγγλία αύξησαν σχεδόν στο διπλάσιο τα τα δίδακτρα στα ΑΕΙ τους με αποτέλεσμα να υπάρχει μία κάμψη στη ζήτηση από Ελληνες φοιτητές με αποτέλεσμα αυτοί να στραφούν προς Σκοτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Οπως αναφέρει και το Εθνος το κόστος για τα πτυχιακά προγράμματα είναι:
Αγγλία: έως 9.000 λίρες το έτος
Σκοτία: 1.820 λίρες το έτος
Ουαλία: 3.465 λίρες το έτος
Βόρεια Ιρλανδία: 3.465 λίρες το έτος

Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα το κόστος ξεκινάει από 3.900 ευρώ, ωστόσο οι τιμές ανεβαίνουν ανάλογα με το επιστημονικό επίπεδο και το πανεπιστήμιο.

Ενδεικτικό είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις στις ιατρικές και τις οικονομικές επιστήμες όπου τα δίδακτρα εκτοξεύονται. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ΜΒΑ τα δίδακτρα φτάνουν ακόμα και τις 23.000 ευρώ το χρόνο

Αντίστοιχο είναι και το κόστος ζωής. Συγκεκριμένα για δωμάτιο, φαγητό, διασκέδαση, μετακινήσεις και βιβλία ένας φοιτητής στο Λονδίνο θα χρειαστεί περίπου 1.300 με 1.500 ευρώ το μήνα, ενώ στις υπόλοιπε πόλεις το κόστος κυμαίνεται στα 900 με 1.200 ευρώ.