Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

Όταν η ελληνική σημαία υψώθηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Μία ημέρα σταθμός στην ιστορία του Παναθηναϊκού η 8η Οκτωβρίου, καθώς σαν σήμερα το 1944 για πρώτη φορά στην Αθήνα υψώθηκε η σημαία της Ελευθερίας στην ιστορική έδρα του Τριφυλλιού, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από τον Αντώνη Βρεττό.
Πέρασαν 72 χρόνια, ωστόσο η σημερινή ημέρα θα αποτελεί πάντα μία ξεχωριστή στιγμή για την ιστορία των «πρασίνων». Οχι, ούτε κάποιον τίτλο είχε πανηγυρίσει ο Παναθηναϊκός, ούτε πέτυχε κάποια σπουδαία νίκη. Αλλά μήπως αυτό που συνέβη στο γήπεδο της Λεωφόρου δεν άξιζε σαν... όλα τα τρόπαια του κόσμου. Μήπως δεν αποτελεί τον μεγαλύτερο τίτλο τιμής στην ένδοξη ιστορία του Τριφυλλιού;

Εκείνη την περίοδο, της γερμανικής κατοχής, η ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού είχε επιταχθεί από τους κατακτητές, χρησιμοποιώντας μάλιστα το γήπεδο και για τους μεταξύ τους αγώνες, έχοντας παράλληλα λεηλατήσει τις προσθήκες των τροπαίων. Οσο για το ποδοσφαιρικό τμήμα του Τριφυλλιού, οι περισσότεροι παίκτες εντάχθηκαν σε μία ομάδα με την επωνυμία Στίβος, ώστε να μπορούν να δίνουν αγώνες και να εξασφαλίζουν λίγο φαγητό. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η διοικούσα επιτροπή που είχε συσταθεί στα χρόνια της κατοχής ήταν κι εκείνη που κράτησε ζωντανό τον σύλλογο.

Τι ακριβώς όμως συνέβη την 8η Οκτωβρίου 1944; Ο διευθυντής του γηπέδου τότε, Αντώνης Βρεττός, είχε σηκώσει τη σημαία της Ελευθερίας, δίνοντας κουράγιο στους δεκάδες Ελληνες που βασανίζονταν στις φυλακές «Αβέρωφ» απέναντι από τη Λεωφόρο.«Την προσεχή Κυριακή μέγας ποδοσφαιρικός αγών Παναθηναϊκού – Αγγλικής Αεροπορίας. Ζήτω η Ελευθερία!» έγραφε η ανακοίνωση που διάβαζαν και οι φυλακισμένοι από απέναντι, αλλά μεγαλύτερο κουράγιο από όλα τους είχε δώσει η έπαρση της ελληνικής σημαίας στις 7 το πρωί εκείνης της ημέρας, λίγο πριν από την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα.

Ήταν μια ηρωική πράξη του Αντώνη Βρεττού ο οποίος μεταξύ άλλων είχε μετατρέψει κάποιους απρόσιτους χώρους της Λεωφόρου σε χώρους Αντίστασης. Σε παράνομες συγκεντρώσεις οι φίλοι του ΠΑΟ μάθαιναν τα νέα από «λαθραία» ραδιόφωνα, ενώ οι πιο σημαντικές ειδήσεις κυκλοφορούσαν πολυγραφημένες!

Μάλιστα ο Βρεττός την πράξη του αυτή την κοινοποίησε επισήμως στο δήμαρχο Αθηναίων. Και όπως φαίνεται από το έγγραφο, για πρώτη φορά η σημαία της Ελευθερίας στην Αθήνα υψώθηκε στο ιστορικό γήπεδο του Παναθηναϊκού.Κάπως έτσι η γαλανόλευκη στόλιζε ξανά τον αττικό ουρανό, για πρώτη φορά, μετά από 3,5 χρόνια. Ο Παναθηναϊκός, μέσω της γενναίας πράξης του Βρεττού, μπορούσε να υπερηφανεύεται για μία κοινωνική πρωτοπορία και τον πιο σημαντικό ίσως "τίτλο" του. Ολα αυτά δε, τέσσερις ημέρες πριν οι κατακτητές αποχωρήσουν οριστικά από την Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου.